Saturday, February 20, 2010

Hurra: NRKs siste store OL

Det er rasende morsomt å følge med på OL for tida. Etter en svak start er Norge OLs suverent beste nasjon (innbyggertall tatt i betrakning). Og NRKs kommentatorer blir husvenner av hele det norske folk, som alltid.

Så forteller NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til Aftenposten at dette sannsynligvis blir det siste vinter-OL hvor NRK sitter med alle rettighetene. Hvordan kan jeg være fornøyd med det?

Jeg synes ikke det er statens oppgave å finansiere verken OL, fotball-VM eller Champions League. Dette er idrettsarrangementer som vil bli arrangert selv om ikke Norge stiller opp med penger. Konkurransene vil bli vist på TV uansett om NRK gjør det eller ikke. Det at NRK bidrar i budkrigen gjør bare at prisen stiger og at eierne av arrangementene får større inntekter.

Hva mener jeg da skal være NRKs oppgave? Jo, NRKs oppgave skal være å publisere kvalitetsprogrammer som ikke ville blitt produsert uten NRK. Kvalitetsnyheter, kulturprogrammer, barne-TV, debattprogrammer og gjerne også dramaserier og sportsprogrammer. Men budkriger bør de skygge unna.

Ville en slik politikk føre til at det kun blir de rike som har råd til å se Norge ta stafett-gull i framtidige OL? Det er vel neppe tenkelig. Norge har en såpass beskjeden overklasse at det neppe er økonomisk lønnsomt å selge dyre programpakker som verken vanlige folk eller sportspuben på hjørnet har råd til. Da er det mer lønnsomt å selge reklametid til et program "alle" ser.

Dette ville gitt mer kvalitet og mangfold for lisenspengene. Men noen politisk vinnersak er det neppe - og timingen for å fremme standpunktet er nok heller ikke det beste... :-)

No comments:

Post a Comment