Wednesday, February 17, 2010

Ytringsfriheten og dens grenser

Dette er en herlig tid for å diskutere ytringsfrihetens viktighet og begrensninger.

Jeg mener at Dagbladet har en selvfølgelig rett til å trykke tegninger av griser, men at det var en gal redaksjonell avgjørelse å gjøre det. Hele saken var en ikke-sak (at noen har lagt inn krenkende lenker på PSTs facebookside og at PST ikke har rukket å fjerne dem), og vi ville faktisk ha forstått "saken" utmerket uten å se tegningen - og især uten å se tegningen blåst opp på forsida.

Jeg mener at de som følte seg krenket har en selvfølgelig rett til å arrangere protestmarsjer, men synes nok at noen har sviktet når det ikke var andre demonstrasjoner å velge å delta i enn den som ekstremisten Mohyldeen Mohammad holdt appell for. Det var mange som ønsket å markere sin motstand mot Dagbladet men som ikke støtter Mohammad.

Mohammad har også en selvfølgelig rett til å uttale seg. Men jeg er usikker på om det er et resultat av dumskap eller et ønske om å tilspisse situasjonen når han advarer mot et norsk 11. september.

Han har også en selvfølgelig rett til å si at han ikke liker homofile, men å si at det å støtte drap på homofile er en religiøs plikt bikker sannsynligvis over grensen til å oppmuntre til kriminelle handlinger, og da har han ikke lov til å komme med disse utsagnene i Norge. Jeg er enig med Linn Beate (Linn Beates liberale i at LLH har gjort en god jobb her, og at anmeldelsen er helt på sin plass.

Og så er det Siv Jensens selvfølgelige rett å fiske i opprørt vann, og gjøre seg mye dummere enn hun er ved å gi inntrykk av at Mohammad er uttrykk for mange norske muslimer. Hun fortsetter også å bruke uttrykket "islamisering", noe som fortsetter å fordumme debatten, og det er også hennes rett og noe hun er tjent med. Men jeg skulle veldig gjerne heller sett en debatt om hvilke negative, konkrete utslag denne såkalte "islamiseringen" gir og diskutere løsninger på konkrete utfordringer. Det er alltid vanskelig å finne løsninger på udefinerte problemer.

Abid Raja synes jeg har gjort en fin jobb i å nyansere denne debatten. Flere andre har også sagt fornuftige ting. Men de store overskriftene får de som oppfører seg som elefanter i glassmagasiner: Dagbladetredaktøren, Mohyldeen Mohammad og Siv Jensen. Det er bekymringsfullt.

28 comments:

 1. Anonymous12:07 PM

  Denne mannen reiser nå ut av landet, trenger han asyl i Norge da? La han reise og nekt han innreise til Norge deretter, slik at han kan praktisere sitt syn der han hører hjemmer med likemenn.Her har han ikke noe å gjøre lengere.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:13 PM

  Han oppforder ikke til drap, men vil ha henrettelser. Å være for dødsstraff er heldigvis ikke ulovlig i Norge.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:14 PM

  som etnisk nordamn blir jeg stolt av at våre nye landsmenn tar dele i debatten

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:14 PM

  Enig i forrige post. Han har flyktet inn i landet vårt og driver å sprer nynazistiske holdninger. Dette kan han enn så lange drive med der han kommer fra. Selv om fornuften nok vil seire der også om tid og stunder.

  Det som blir uforståelig er at de flykter inn her og ber oss tilpasse oss dem! Wtf??

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:21 PM

  Bare ideen om at homofili må forbys er helt naturstridig i seg selv. Det er jo egentlig som om man skulle forby folk å være venstrehendte. Man blir født, man får "utdelt kortene", så må man bare spille dem ut. Er man født homse, så er det jo ikke slik at man har begått en synd. Da burde de jo heller snu seg mot guden sin, Allah, og spurt hva i all verden han mente med dette.

  Litt baklengs at en gud, som liksom skal ha skapt alt(inkl, homofili da, vil jeg tro) skal forby det han selv lagde).

  Nei, her trengs det mer enn skolering, her snakker vi snarere indoktrinering.

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:30 PM

  40 år med mislykket integreringspolitikk er hva vi begynner å høste frukter av nå....

  ReplyDelete
 7. Anonymous12:32 PM

  "Bare ideen om at homofili må forbys er helt naturstridig i seg selv" kanskje naturstridig, men ikke lovstridig.
  Han har altså lov til å mene det, selv om du og jeg ikke støtter det.

  Om jeg tar feil og han har brudt loven så er ytringsfriheten for dårlig i Norge, ikke overraskende kanskje: Endog tegnet barneporno er jo ulovlig!

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:43 PM

  Nå er det vel på tide at myndighetene får opp øynene, og gjør noe med dette, ved å slå ned på uttalelser og handlinger som strider mot norsk lov. Når en også ser at fremtredende muslimer uttaler at demokrati strider mot islamsk lov, bør vel de samme personer ta konsekvensen av sine uttalelser, og returnere til sine egne land, der de vel kan si og gjøre som de vil, så lenge det ikke er i strid med islamsk og Sharia lovene!

  ReplyDelete
 9. .
  ...
  .....
  .........
  STOPP ISLAMISERINGEN AV NORGE:
  http://sian.no/
  http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=40057918387&ref=nf
  Meld deg inn før det er for sent!!!
  .........
  .....
  ...
  .

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:48 PM

  All den tid muslimer i Norge ikke offentlig går ut og tar prinsipiell avstand mot alle de suraer eller vers i koranen som preker vold, død, drap og fordervelse mot homofile, vantro, kvinner og andre, skjærer vi alle muslimer over en kam og holder dem alle som en for å være alt annet enn moderate.

  Det er faen meg på tide at de manner seg opp og rydder opp i egne rekker. IRN har ventet i flere år på beskjed fra den eldste tullebukken på toppen i Europeisk Fatwaråd for svar på hva de skal mene om drap på homofile. IRN går mot at MM uttaler seg, men de er prinspielt enige i ideen. De hevder også at de tar avstand fra drap på homofile fordi det er forbudt i Norge, hvilket impliserer at hadde drap på homofile vært tillatt ved lov, så hadde det også vært greit.

  Merk hvor halvkvedet visene fra muslimer blir straks det hintet om at de kanskje er nødt til å renonsere på en del av islams innhold, men neida, det tør de ikke, fordi da er de plutselig apostater, frafalne og "uekte muslimer".

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:54 PM

  HURRA for siste post!!!! Hva med å starte en aksjon ved å sende e-poster til sentrale medlemmer i regjeringen, hvor den enkelte krever at de personer som får oppholdstillatelse i Norge, må være forberedt på å respektere og etterleve norsk lov!

  ReplyDelete
 12. Anonymous1:08 PM

  Mohyeldeen Mohammad vil respektere våre livsverdier & vårt levesett. Han søkte asyl her i Norge & han reiser ofte ut av Norge ned til midt-østen til Medina i Sausie Arabia for å studere den veldig strenge sharia lovgivningen. Vel, hvis han ikke vil ha ett slikt verdigrunnlag som vårt demokrati er så vil jeg oppfordre & jeg vil kreve at PST nekter ham innreise neste gang for her i Norge har han ingenting å gjøre. Han har truet oss med ett nytt 11 sept. & ett nytt 7 juni hvis vi opprettholder vår yttringsfrihet med å trykke tegninger & skrive innslag om Muhammed (fvmh) Hans siste trussel var mot de homofile for de skal drepes nettopp pga. at de er homofile. Mulla krekar truet Norge med at hvis han blir kastet ut med tvang så skaulle det regne med terror & død nedover Norge & nordmennene. Jeg sier få dem ut en gang for alle. Den ene er dømt til utkastelse & den andre vil ikke leve i vårt demokrati pga.atdet strider mot Guds ord. Har du hørt på skitprat. Vi lever med Guds ord hver dag vi. Kast de ut. Hva om jeg sa at hvis han ikke reiste frivillig så skulle jeg dre.. Mohyeldeen Mohammad?DETTE ER KUN ETT EKS.IKKE EN OPPFORDRING TIL NOE KRIMINELLT.Det rimer ikke vet du. La oss leve vårt så drar du tilbake til midt-østen å blir der i det muslimske & islamske ladene der nede. Du får jo komme inn i Saudie Arabia jo så dra da for fan

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:17 PM

  Kan du bare reise nedover da, Mohyeldeen Mohammad så blir du meget fornøyd så blir vi også meget fornøyd. PLEASE altså. Reis nedover etter at du er arrestert for drapstrusslene du kom med.Håper egentlig at du blir sperret inne for de en stund iallefall. Vi har ikke dødsstraff i Norge & det skal vi ikke ha heller. Det er bare slike radikale idioter som deg som ønsker å forandre våre livsverdier & livsgrunnlagene våre men det er de som betaler for dine shariastudier på det andre året nå. Du får lov til innreise i Saudie Arabia, du får lov til å bo der, du får lov til å studere der, du får lov til å kjøpe deg mat der, du får lov til å sove i ett hus der & det er ett muslimsk land med sharialovgivning & islam som livsverdier & livsgrunnlag. Det er det du vil ha så bli der da for fan. Du hater livet i Norge under demokratiet & våre demokratiske livsgrunnlag & livsverdier. Dra & bli der for fan. Hvor mange ganger skal dette bankes inn i ditt kjempedumme idiotiske hode da, Mohyeldeen Mohammad? DU ER EN TRUSSEL MOT VÅRT LAND & VÅRE LIVSVERDIER & LIVSGRUNNLAG. HA DEG UT Å BLI DER FOR FAN. HILSEN Roger Skrånslund

  ReplyDelete
 14. Anonymous1:21 PM

  På tide muslimer leser Koranen og spør seg om det som står der hører hjemme i det 21-århundre, eller om man kanskje skal reformere litt igjen. Kristne har jo reformert seg hele tida siden den var en del av jødedommen.. Bare nevner katolisismen, protestantene (Martin Luther). Kristendommen har endret seg markant siden den tiden de forfulgte og brente kvinner og menn for "hekseri", og innførte kristendom "med sverd". Det skal de ha, selv om de også har sakketakterut i forhold til samfunnet.

  Muhammed var jo en reformator også, som Jesus og andre før dem, så hvorfor skulle man ikke utvikle seg videre? Jeg bare spør: Hvorfor er så mange mennesker så villige til å la seg forføre av makt-menn som forteller dem hva de skal tenke, og ikke tenke, gjøre og ikke gjøre, ut ifra vers skrevet av helt andre mennesker for tusenvis av år siden, som levde i et helt annet samfunn enn det vi lever i nå? Hvor er logikken liksom?

  ReplyDelete
 15. Anonymous1:28 PM

  Sorry ! Jeg er ikke norsk men har bodd her lenge og har prøvd gjennom alle årene å respektere Norges kultur og verdier. En slik person har etter min mening INGENTING å gjøre i Norge. Få ham ut ! Det må være grenser for hvor snille dere nordmenn skal være. Fortsetter dere å godta slike kommentarer uten å reagere vil dere bli utnyttet -enda mere !

  ReplyDelete
 16. Haakon1:34 PM

  Er lov å være konservativ, er det ikke? I Norge drev høyt utdannede folk og organiserte "hekse"brenning med utgangspunkt i bibelen på 1500-tallet.

  Jeg synes egentlig at dette her er gørr kjedelig, men en spennende utvikling som vi nå kanskje ser starten på er at utenlandske former for høyreradikalisme fusjonerer med den europeiske, slik at vi på sikt får en form for fargeløs høyreradikal konservativisme.

  Hvordan reagerer det ekte (Kan ikke regne Jens Sivsen og den møkka der inn i denne kategorien. Dette er ryggløse sosialdemokrater som ikke står for noe, og som kun er ute etter makt) norske ytre-høyre på dette her? Støtter de Mohammad? Eller har Norge noe ytre-høyre miljø igjen i det hele tatt? Både Norgespatriotene og vigrid har jo lagt ned. Et flerkulturelt ytre høyre hadde vært megabra, men dersom det ikke lenger finnes et norsk ytre høyre, så vil jo det muslimske ta over.

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:42 PM

  This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 18. Haakon1:48 PM

  Faen som jeg hater norsk politikk....

  "Norske verdier" "Ytringsfrihet" dritt, lort og faenskap.

  Kan dere ikke bruke litt av aggressjonen deres mot politikerne som sitter og profitterer på dette her, framfor å gå etter muslimene? Norge har jo til syvende og sist ingen verdier i det hele tatt. Dette landet, dets administrasjon og kvasi-verdier eksisterer kun for at vi skal hjelpe amerikanerne med krig og olje, samt at noen lokale rikinger skal profittere på oss. Dersom situasjonen krever det for at Norge skal opprettholde sine funksjoner, så kastes disse "verdiene" på dynga over natten - Altså er det ingen vits å miste nattesøvnen over dem i utgangspunktet.

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:04 PM

  Mohyeldeen Mohammad er vel kanskje bøg selv da, siden han har et så anspent forhold til det. Eller kanskje det med steining og sånn bare er en sånn S/M-greie...

  ReplyDelete
 20. Anonymous3:09 PM

  Vel, det er nå bra at slike ytringer gjøres i offentlighetfor da vet vi jo hvem disse skrullingene er og hva de står for.Synes egentlig synd på mennesker som forfekter slike meninger,for det må jo være rene torturen for dem å leve i et sekularisert samfunn.

  ReplyDelete
 21. Anonymous3:39 PM

  Høyesterett har avgjort at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. Er ikke denne MM en like stor fare for rikets sikkerhet? Er det ikke på tide å få han inn i en luksus-suite på et av landets beste hoteller før noen tar livet av ham

  ReplyDelete
 22. Anonymous5:30 PM

  Mhm.

  Men hvis karrikaturer av Muhammed ikke skal produseres og trykkes fordi det er "en gal redaksjonell avgjørelse" da er det neppe bedre å trykke karrikaturer av mennesker med mindre svin på skogen enn ham. Hvorfor skal noen da karrikere Sponheim eller Jensen i avisene.

  De er jo ikke pedofile massemordere slik som denne profeten var? Jeg så nettopp på Walt Disneys parodi på Hitler. Mener bloggeren her at slike ting ikke burde vært produseres? Bør karrikaturer generelt fjernes da?

  Det er vel mye viktigere å karrikere en som er forbilde for millioner, enn en eller annen obskur politiker?

  ReplyDelete
 23. Til "Anonymous" nr. 22 eller noe sånt: Muhammed er en religiøs figur som elskes av folk som samtidig mener at griser er urene. Å framstille Muhammed som gris er derfor spesielt støtende. Tegningen som Dagbladet gjenga var dessuten uintelligent og uten annen funksjon enn å provosere. Og attpåtil ble de trykket som illustrasjon til en ikke-sak.

  Flere av Jyllandspostens Muhammedkarikaturer var mer intelligente og hadde et politisk innhold. Jeg synes derfor det er noe lettere å mene at trykkingen av dem kan være fornuftig.

  Svaret mitt er altså: jeg mener ikke at karikaturer generelt bør fjernes. Dårlige karikaturer, derimot, som ikke har noe innhold utover provokasjonen, bør redaksjonene avstå fra å trykke. Men jeg vil igjen presisere at dette er min mening (som jeg har lov til å fremme), men det betyr naturligvis ikke at jeg ønsker noe forbud.

  Walt Disneys Hitlerparodi (og ikke minst Charlie Chaplin sin) var mer intelligente enn denne, og det er derfor litt søkt å sammenlikne.

  Og til slutt: jeg går naturligvis ikke god for påstanden om at han var pedofil massemorder.

  ReplyDelete
 24. Anonymous6:00 PM

  Koranen er like full av forhistoriske vrangforestillinger som bibelen.

  Kanskje på tide å ta innover seg at all religion er en utrolig dårlig unnskyldning for ikke å tenke selv ??

  ReplyDelete
 25. Anonymous7:54 PM

  "Og til slutt: jeg går naturligvis ikke god for påstanden om at han var pedofil massemorder", skriver Bjørn.

  Profeten Muhammed innledet et seksuelt forhold til en ni år gammel jentunge, da han selv var i femtiårsalderen. Dette er det grundig redegjort for flere steder i Hadith.

  At Bjørn "ikke går god for" at profeten Muhammed var pedofil, gjør dermed ikke noe fra eller til. Fakta er likevel ubestridelig for den som gidder å se etter i muslimenes religiøse skrifter.

  Om profeten Muhammed var en "massemorder", er et definisjonsspørsmål. Han vek ihvert fall ikke tilbake for å drepe de han så på som fiender.

  ReplyDelete
 26. Anonymous12:34 AM

  Norge støtter drap på tusenvis av sivile befolkningen ved og delta i maktkrigen til USA. Og ikke kom her med pisspreiket om at den krigen er rettferdig. For den startet for å stjele oljen og får å få makt, og styre verden ved å ha amerikanske militær poster i nesten alle land.Den startet faen meg ikke for å finne farlig våpen som ikke finnes.
  Dere (Norge) gjør jo det samme som denne Mohyeldeen. Altså STØTTER DRAP.
  Dere er faen meg ikke noe bedre enn han de som støtter den krigen.
  Også en annen ting. Denne fyren kommer ikke til å forlate Norge, og kan heller ikke kastes ut av landet han har norsk statborgerskap.
  Så slutt å sitte i hulene deres og tro noe som ikke kommer til å skje, og heller skaff dere et liv ;)

  ReplyDelete
 27. Er det oljen i Afghanistan du snakker om, du siste "Anonymous"? Det var en ny teori at USA angrep Afghanistan for å stjele oljen der.

  ReplyDelete
 28. Anonymous1:04 PM

  Muslimen Basim ghozlan som etter min mening er like farlig som Moh..... påstår at lillevillgrisen Moh.....er ikke moden , vet dere hvorfor han sa det ? jo fordi islam har 2 forkjellige taktikker for å vinne over de som er ikke muslim ,den første er den som han Bas..... vil bruke er å pleie kreftsvulsen ( islam ) i all usynlig og hemlige former til å ble stor nok ,men Moh.... nytter taktikken nr. 2, ( ALNASROBELROB ) som betyr på norsk: for å vinne over vantroer ( ikke muslimer ) må skape frykt og redsel hos dem .
  Begge de to taktikkene har et felles mål : islam skal dominere verden ved bruk av all form løgn og fanteri .
  Han Moh..... er ikke eksteremist , men han er MUSLIM fordi det finnes BARE en type islam .
  La ikke muslimer lure oss gang på gang ,om ikke ,det betyr vi og barna våre fortjener grufulle fremtid og skjebne .

  ReplyDelete