Thursday, May 27, 2010

Tidenes ti beste norske filmer

Jeg liker lister, og nå fikk jeg lyst til å sette opp ei liste over Norges ti beste filmer gjennom tidene. (Nå har jeg naturligvis ikke sett alle heller, bare 105 av dem, men kanskje du blir inspirert til å se noen?)

1. Flåklypa Grand Prix
En ganske suveren førsteplass. Jeg har sett filmen skummelt mange ganger, og har sett et fullsatt Sophus Lies auditorium (på Blindern) ta av gang på gang. Det er et mesterverk av en film. "Dra meg nå baklengs inn i fuglekassa!"

2. Upperdog
Fjorårets overraskelse - knakende god. Varm og vakker.

3. Pappa kom hem
Joda, jeg ser at det blir voldsomt å ha to filmer fra de to siste årene på topp 3, men denne dokumentarfilmen om Cornelis Vreeswijks sønn ga et sterkt bilde av et far-sønn-forhold og inneholdt dessuten mye bra musikk - og mye varme. Bør ses! (Den er å få på DVD nå.)

4. Mannen som elsket Yngve
Norsk filmhistories beste homsefilm. Ganske tro mot boka, som igjen var en god skildring av oppvekst.

5. Hodet over vannet
Det er mye å kritisere denne filmen for, men samtidig har jeg knapt nok noengang ledd så mye av en film.

6. Håkon Håkonsen
I sjangeren lettbente eventyrfilmer for barn og unge er dette nok noe av det beste.

7. Alt om min far
Dokumentarfilmen om Even Benestad og om hans forhold til sin far var tankevekkende. Det var en godt laget film, men reiste også spørsmålet om hvor sannferdig en dokumentarfilm om egen familie kan bli.

8. Orions belte
Noe så sjeldent som en vellykket norsk thriller, med storpolitikk som bakgrunn. Det er skrekkelig lenge siden jeg har sett den (over 22 år), men stemningen husker jeg fortsatt.

9. Fjols til fjells
En lett latterlig forvekslingskomedie med et par av Norges beste skuespillere gjennom tidene i hovedrollene. Og med selveste Edith Carlmar som regissør.

10. Ofelas
Norges første samiskspråklige film fortjener også en plass på lista. På norsk bedre kjent som "Veiviseren". Spennende.

Her ble det mye nytt og ikke så mye gammelt. Hvor er Ni liv? (Den har jeg faktisk ikke sett!) Gjest Baardsen? (Den er bra, men bærer jo preg av å være over 70 år gammel.) Selkvinnen? (Bedre enn sitt rykte, men ingen kandidat til topp 10...)

Hvilke filmer burde vært med på lista, som jeg har utelatt? Eller hvilke filmer burde definitivt ikke ha vært der? Kjør debatt! :-)

5 comments:

 1. Anonymous7:44 AM

  Her er jo ikke Max Manus eller gamle krimfilmer som De Dødes Tjern og På Slaget Åtte.

  ReplyDelete
 2. Det er helt korrekt. Max Manus når ikke opp her, etter min mening. Ei heller De Dødes Tjern. På Slaget Åtte har jeg ikke sett. Kanskje jeg skal ha den i bakhodet og se den hvis jeg får muligheten...

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:14 AM

  Som nevnt ovenfor mangler Max Manus - men hvor i himmelens navn er NI LIV, den er jo en gedigen klassiker, Oscarnominert til og med! Og så ville jeg personlig hatt med Sønner...

  ReplyDelete
 4. Som nevnt i artikkelen har jeg faktisk ikke sett Ni liv. Den står på lista over filmer jeg bør se. Sønner har jeg heller ikke sett - den er forsåvidt heller ikke så høyt på lista over filmer jeg har lyst til å se - ihvertfall ikke så langt.

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:43 PM

  Max Manus?? Tidenes mest oppskrytte norske film.

  ReplyDelete