Tuesday, August 10, 2010

Californias homoekteskap

Som de fleste har fått med seg, ble den såkalte "Proposition 8" vedtatt ved valget i California for et par år siden, og i uka som gikk ble dernest Proposition 8 kjent grunnlovsstridig av en føderal dommer. Proposition 8 besto i å nekte homofile å inngå ekteskap - den var et svar på at Californias høyesterett hadde åpnet for nettopp det.

Dommen avgjør ingenting, for den vil bli anket både en og to ganger - de fleste tror at det er USAs høyesterett som vil avgjøre spørsmålet til slutt. Med dagens sammensetning av høyesterett er det fare for at Proposition 8 overlever, men det er ikke sikkert. Og det kan naturligvis også tenkes at Høyesterett endrer sammensetning innen den tid.

Dommen kan for øvrig leses på nett. Avslutningen er som følger: "Because California has no interest in discriminating against gay men and lesbians, and because Proposition 8 prevents California from fulfilling its constitutional obligation to provide marriages on an equal basis, the court concludes that Proposition 8 is unconstitutional."

Det er for øvrig mye annen interessant lesning i dommen - for eksempel trekkes parallellen med rase - det er forlengst (heldigvis) blitt anerkjent som grunnlovsstridig å nekte folk å gifte seg på bakgrunn av rase.

The Economist har en interessant artikkel om saken i siste nummer, hvor de blant annet skriver: "What is new is that, for the first time, any appellate court accepting the challenge must refer to the body of evidence, in the form of extensive expert testimony, that this trial has established. To overturn Judge Walker’s ruling, a court would have to find a flaw in his logic. This now seems a high hurdle."

Foreløpig kan for øvrig Californias homofile ikke gifte seg, fordi dommeren ikke har bestemt seg for om han skal gi dommen umiddelbar virkning eller la den vente til ankeprosessen er ferdig. Overraskende nok har Californias guvernør Arnold Schwarzenegger argumentert for at den bør gjelde umiddelbart.

Det blir spennende å følge utviklingen framover...

3 comments:

 1. Anonymous10:08 AM

  Arnold har gått i frø og blitt bifil, kanskje? Det ville jo være ganske naturlig om han ville ha litt forandring; kona hans har jo sett ut som et vandrende lik i årevis. Spøk tilside: Enhver burde ha rett til å leve sitt liv som de vil, såfremt dette ikke skader noen.

  ReplyDelete
 2. For den intresserte;
  http://www.pbs.org/moyers/journal/02262010/watch.html (video)
  http://www.pbs.org/moyers/journal/02262010/transcript1.html (tekstreferat av videointervjuet)

  Advokatene som kjempet mot hverandre under presidentvalget 2000 er her sammen i kampen mot prop8. Artig å høre deres argumentasjon iallefall, om man mener den ene eller andre veien.

  ReplyDelete
 3. Takk, norskgoy! Interessant å se.

  ReplyDelete