Monday, August 16, 2010

Snåsamannen lar seg (naturligvis) ikke teste

I Dagbladet kunne man nylig lese at "Snåsamannen" Joralf Gjerstad ville la seg teste. "Jeg skal stille opp nå," lovte han i intervju med avisa.

Asbjørn Dyrendal hos Skepsisbloggen var ... eh ... skeptisk, og mente at Gjerstad nok ikke mente å si at han ville la seg teste ordentlig og vitenskapelig. Og riktig nok - Fri Tanke (og Vårt Land melder at Gjerstad har kommet på "bedre" tanker. "Jeg lar meg aldri teste av verken vitenskapsfolk eller folk fra alternative bevegelser. Ikke tale om," sier han til Trønder-Avisa.

Hvilket kan bety at Dyrendal er synsk, naturligvis - eller rett og slett tankeleser. Eller bare har møtt litt for mange mennesker med "spesielle" "evner". Ihvertfall bidrar saken til at min tillit til Dyrendal har holdt seg uforandret høyt og tilliten til Gjerstad er uforandret på et relativt lavt nivå.

2 comments:

  1. Snåsamannen kan ikke testes vitenskapelig, av den enkle grunn at hans virksomhet et åndelig, og så vidt jeg vet finnes det ingen vitenskapelig tester som er i stand til å teste åndelige fenomener.

    ReplyDelete
  2. Hvis du med "åndelig" mener at det er noe som ikke har noen konsekvens for våre fysiske omgivelser, så har du helt rett. Men påstander om Snåsamannen har handlet om både synskhet og helbredende evner, og slike "evner" kunne naturligvis vært testet vitenskaplig hvis de fantes.

    ReplyDelete