Thursday, August 26, 2010

FrPs mareritt om Disneyland

To fremtrendende FrP-politikere (Kent Andersen og Christian Tybring Gjedde) har en kronikk i Aftenposten i dag som nok minner de fleste Venstre- og KrF-sympatisører på hvorfor det vil være vanskelig å gå i regjering med FrP. Sikkert rimelig mange Høyre-folk også, forresten.

Det er mye å ta tak i i kronikken, men jeg må jo starte et sted. Så la meg starte her:

Vi som er glad i Norge og som verdsetter tilhørigheten og identiteten landets kulturelle fellesskap representerer, ser med undring og uro på hvordan dette fellesskapet forvitrer og undergraves av en innvandringspolitikk uten bærekraft.

Jeg tilhører kategorien "vi som er glad i Norge". Men jeg er ikke spesielt urolig for at dette fellesskapet skal forvitre. Bruken av "vi som er glad i Norge" for å insinuere at tilhengerne av en liberal innvandringspolitikk ikke er glad i Norge, slår an tonen til et innlegg fullt av demagogi, men med lite konkret argumentasjon.

La meg føye til: jeg er glad i Norge ikke minst nettopp fordi Norge til tider er gode til å hegne om menneskerettighetene. Jada, naturligvis finnes det sterke moteksempler også, men vi har bred politisk enighet om ikke å ha dødsstraff og ei heller sende mennesker ut av landet hvis det vil medføre at de får dødsstraff i sitt hjemland, for eksempel. Dette må vi verne om.

Det er Ap som sørger for at norskkulturelle rømmer flere av Oslos bydeler, og etterlater seg enklaver hvor muslimsk enfold, dogmatisme og intoleranse får stadig sterkere grobunn.

Hvor er dette? Jada, det er mange muslimer for eksempel i bydelen jeg bor i (Grorud), men "muslimsk enfold" er ikke dominerende slik jeg ser det. Enfold har uansett en tendens til å fordele seg likt på ulike folkegrupper. Dessverre er ikke FrPerne konkrete på hvor de mener enfoldet, dogmatismen og intoleransen står så sterkt.

FrPerne gjør forsøk på å "definere" "norsk kultur":

Norsk kultur er summen av det vi feirer på 17. mai: Felles land, historie, tradisjoner, språk, høytider, religionsbakgrunn, verdigrunnlag, kulturarv, lovverk, valuta, skikk og bruk, flagg, oppvekst, forsvar, nasjonalsang, kongehus, landslag og tusen andre små og store ting som utgjør et kulturfellesskap. Det er norsk kultur for alle dere som er tilgjort uvitende. Det er norsk kultur i all sin variasjon - slik alle sterke, stolte kulturer har variasjoner. [...]

Men, vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med «flerkultur»? Aldri!

Å påpeke at mye av dette kommer utenlands fra - at kongehuset kommer fra Danmark, at religionen kommer fra Midtøsten, at mange tradisjoner kommer fra Europa og så videre - det kaller FrPerne for "hersketeknikker og utvanningstaktikk", så det er det vel ingen vits at jeg peker på.

Men jeg tror ikke på at vi bytter ut norsk kultur med flerkultur. Jeg tror ikke noe på at norsk kultur er så svak at den vil bukke under for de nye inntrykkene. Vår historie er fortsatt der, vår kulturarv er der, og landslaget er sannelig blitt bedre av å få John Carew med. Jeg tror nettopp det FrPerne fnyser av: at norsk kultur blir beriket av å være i samspill med andre kulturer. Norsk matkultur lever videre, selv om vi i Norge også setter pris på en masalasaus eller en kebab fra tid til annen. Norsk musikk lever videre, selv med innslag fra andre kulturer, og så videre.

Men å ta til motmæle mot FrPernes skrekkpropaganda medfører en fare for å skjønnmale. Det er skummelt, for da kan det virke som man må velge mellom et skjønnmalt og et svartmalt bilde. Selv om jeg mener at hovedbildet er at folk som kommer til Norge beriker det norske samfunnet både ved sin arbeidskraft og kulturell variasjon, er jo ikke bildet rosenrødt. Og problemene må takles med håndfast politikk - og løsningene vil variere fra område til område:

Ja, det kommer kriminelle til Norge for å utnytte vår flyktninge- og asylpolitikk. Det er viktig å få tatt disse og få sendt dem ut av landet igjen. (Generelt må politiet bedres, for alle eksemplene på at politiet ikke kan ta i saker selv med gode beviser er demoraliserende, enten den skyldige er "norsknorsk" eller har utenlandsk bakgrunn.) Blant annet må vi styrke kapasiteten hos de som behandler søknader om opphold, slik at det blir vanskeligere å bløffe seg inn på falskt grunnlag.

Ja, det er en del elever som ikke lærer norsk godt nok, og som står i fare for å havne på utsida av samfunnet. Skolene må styrkes for å gi gode norskkunnskaper til alle. Heldigvis har Osloskolen ganske gode resultater og kan være et eksempel for mange andre deler av landet, men også her er det skoler hvor kompetansen og lærertettheten bør styrkes.

Ja, det finnesd også innvandrere som utnytter det norske velferdssamfunnet, for eksempel ved å jobbe svart. Dette må løses på samme måte som med norske skattesnytere: flere kontroller. Hver enkelt som jobber svart må straffes.

Og joda, det finnes intolerante innvandrere som er i klasse med de mest intolerante nordmenn. For eksempel kan det være tøft å være homofil muslim. Her er det bare opplysning og holdningsarbeid som gjelder. Hver skole skal undervise hver elev om dette.

Fremskrittspartiet skriver fortsatt i sitt prinsipprogram at "Det fundamentale i vårt samfunnssyn er troen på, og respekten for, det enkelte menneskets egenart og retten til å bestemme over eget liv og økonomi." Dette er også en viktig del av mitt verdifundament. Når vi står ovenfor samfunnsproblemer vil ofte de på venstresiden av politikken se på grupper og ikke enkeltindivider. De vil lage forbud og påbud som gjelder alle heller enn å lage løsninger som gir den enkelte mulighet til å løse problemene.

Når det gjelder utfordringene i det flerkulturelle samfunnet må vi se individene og gjøre det mulig for hver enkelt borger av landet vårt å skape seg et godt liv. Og straffe den enkelte som bryter lovene. FrPerne som skriver denne kronikken ser ikke individene, kun grupper.

FrPerne mener for øvrig at "flerkultur" er en drøm fra Disneyland. For dem er det visst et mareritt. For meg er FrPdrømmen om en politikk som har en ren, ubesudlet norsk kultur som mål, et like stort mareritt.

(PS: Jeg er som kjent medlem av Grorud Venstre. Der er en innvandrer som leder. Men jeg tror jeg ville ha ment sånn cirka det samme uansett...)

(PS2: Siv Jensen tar ikke avstand fra kronikken på spørsmål fra VG. Men ville ikke uttrykt seg sånn...)

18 comments:

 1. Anonymous10:18 PM

  Jeg er bare utrolig uenig med deg Bjørn. Innvandringen til Norge ser jeg ikke på som noen berikelse, og jeg forstår ikke hvorfor vi må ta alt i denne hastigheten. Tybring-Gjedde har stilt meg noen veldig gode spørsmål som jeg har brukt tid til å tenke over. Neste valg skal jeg stemme Frp, og det gjør jeg med god samvittighet. Venstre skal ha lykke til i valget, vi trenger dere fortsatt i politikken, og jeg håper inderlig dere ikke faller under sperregrensen.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:24 PM

  Hovedmålet må være å få vekk Gahr Støre. Denne mannen er en fiende av nasjonen Norge,

  ReplyDelete
 3. Godt og gjennomarbeidet innlegg. Jeg stiller meg bak det og sier: Amen.

  Du har på en mer balansert, tålmodig og ryddig måte enn meg selv klart å ta til motmæle.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:48 PM

  herlig. Jeg er helt enig! Kjipt at fler leser jan simonsen blogg enn din:( Men den er jo tross alt mer underholdene

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:50 PM

  Hvis man sammenligner Norge idag mot Norge 1950 så er det to helt ulike samfunn, med helt ulike normer - helt ulik kultur. Denne radikale endringen skyldes ikke innvandrere, men flere store omveltninger i form av feminisme, ungdomsopprør, religionsopprør, it revolusjon, amerikansk populærkultur via radio, tv og div musikkmedier. At innvandringen i tillegg til berikelse også er problematisk har jeg som AP velger ikke noe problem med å se, men kulturen vår endres kontinuerlig og har alltid gjort det og kommer til å gjøre like forbanna mye om vi kaster ut alle ikke vestlige innvandrere og stenger grensene for dem. Norge er en svært liten nasjon og vil alltid oppleve et trykk utenfra mot vår kultur. Vi importerer dette selv via våre medier. Nye vaner, nye ord, nye trender.

  Frp har gått tilbake på meningsmålinger og dette er et klassisk Frp utspill "oss mot dem". Det som er mest trist å se oppe i alt dette er hvordan det seriøse partiet høyre er i ferd med å gå til sengs med dem.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:51 PM

  Dette var veldig svakt skrevet.... Du prøver å virke smart, men det blir bare komisk.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:00 PM

  Siv Jensen er for tiden på besøk i USA som jo er prototypen på et flerkulturelt samfunn!!!Og jeg som trodde USA var selve idealet for FRPere, men det gjelder kanskje bare den rå kapitalismen!!! Harald Voksøy

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:19 AM

  Hmmm, jeg skal stemme FrP ved neste valg.

  Jeg ser mange ulemper ved innvandringen, faktisk flere ulemper enn fordeler. Og det er ikke innvandrernes feil, men politikere som synes synd på alle. HVordan kan du forklare at Somaliere som innvandrergruppe i Usa ligger på topp økonomisk, og utdanningsmessig mot i Norge så ligger de helt på bunn?! JEg mener bestemt at det er reglene for innvandring som er gal, folk må få arbeidstillatelse med en gang de kommer og ikke bli passifisert med trygdeytelser. Innfør Green Card til Norge, få utdannede folk hit, som kan lese og skrive, og som kan komme fort i arbeid. Ikke bare flyktinger fra FN, de som trenger det mest. Uansett klarer man ikke å hjelpe alle i verden.

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:26 AM

  Reglene kan være som du vil for det handler ikke om regler , men vilken holdning et folk skal ha !
  Holdningene er blitt : Ja APepappa , du vet best å jeg tvinges tro !

  ReplyDelete
 10. Karsten4:59 AM

  "Ja, det kommer kriminelle til Norge for å utnytte vår flyktninge- og asylpolitikk. Det er viktig å få tatt disse og få sendt dem ut av landet igjen" skriver du og der er problemet. Det blir ikke gjort og derfor blir vi etniske norske mer og mer fortvilet over hva om skjer her i landet. Det er mange som ikke er kriminelle, men som kommer hit og utnytter vår flyktninge- og asylpolitikk.

  Bare et lite eksempel. Familien kom fra Burma til Norge for noen måneder siden, på den korte tiden har de kjøpt bil, registrert og forsikret den, selv om mannen ikke hadde gyldig førerkort. Mannen kjørte utenfor kaia i Stavanger og tre barn ble evakuert med luftambulanse til sykehus rundt i landet. Nå betaler vi norske skatteytere hundretusenvis av kroner for barnas redning og barnas sykehusopphold. Jeg vet det er et tema som ikke har blitt diskutert hittil pga. de stakkars barna. Sikkert er det trist for disse barna, men jeg mener også at hvis vi hadde mer kontroll over asylanter her i Norge ville slikt ikke skje. En asylant som kommer til Norge har penger til bil, forsikring, og registrering? Her stemmer et eller annet ikke, og det er slike saker som fører til at mange norske ikke har noe medlidenhet med asylanter lenger og mener den norske innvandringspolitikken er en katastrofe.

  ReplyDelete
 11. Anonymous5:56 AM

  Gammle kommentarer uten løsning , bare bareprat om prat vi pratet før !
  Å noen sier dem har udannelse her også... he he

  ReplyDelete
 12. Karsten: Jeg forstår ikke helt hvorfor det ikke stemmer at en asylant kan ha penger. Nordmenn som rømte til Sverige under krigen for å unngå å bli arrestert av nazistene kunne da godt ha bra med penger, for eksempel. For å ha krav på asyl holder det at man er forfulgt av myndighetene i hjemlandet, man trenger ikke være fattig også...

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:50 AM

  Invandrings- og integreringspolitikken i Norge fungerer ikke. Rett og slett.

  Når jeg er ute og reiser i utlandet, snakker jeg mye med folk. Ingen av de skjønner hvordan det er mulig å holde på sånn som Norge gjør.

  Når skal folk åpne øynene og se at vi blir lurt?
  Velferdsstaten kommer ikke til å overleve denne massive innvandringen av asylsøkere og flyktninger som i mange tilfeller hverken kan lese eller skrive.

  Vi hadde vært bedre tjent med å hjelpe dem i et samfunn de forstår, ikke i Norge hvor de reker langs akerselva og selger dop, voldtar norske jenter og brenner ned asylmottak.

  Et tankeeksperiment hadde vært å dele Norge i to, hvorpå den ene delen fortsetter med dagens naive asyl- og flyktningpolitikk, og den andre stopper dette, og retter seg mot å ta vare på sine innbyggere. Det hadde vært interessant å sett hvordan det hadde gått med hensyn til velferd, kultur, økonomi, helse, arbeidsledighet, kriminalitet m.m.

  Ta for guds skyld vare på norsk kulturarv, og lær den bort. Det er unødvendig å sløse penger på å lære bort Ibsen i India. WTF, men for de som bor i Norge, er dette vår arv.

  Vi er Nordmenn, og av den grunn desverre alt for blåøyde. Det skal bli hyggelig å se om femti år hvordan det har gått med skandinavia.
  Heldigvis har Danmark begynt å åpne øynene sine litt.

  Det norske folk og vår politikk er basert på at man kan stole på hverandre og være ærlige. Sånn er det ikke nødvendigvis med andre folkeslag, og det har vi mye problemer med nå.

  Jeg skal komme tilbake og lese holdningene dine om 20 år og se hvordan det står til da.

  Et spørsmål; Hvorfor skal det være tillatt med andre flagg enn det norske i toget på 17 mai? Er det ikke vår nasjonaldag?
  Går svenskene rundt med tyrkiske flagg på sin nasjonaldag kanskje?

  ReplyDelete
 14. Miriam9:13 AM

  Jeg blir så irritert når folk uttaler seg om innvandring og innvandrer på en så generelt grunnlag. Innvadrer kommer fra hele verden og det er store forskjeller fra land til land. Når Christian Tybring-Gjedde uttaler seg om personer som ikke er kristne og som har andre verdier osv, han snakker om en del innvandrer men ikke alle innvandrer....dette er så tullete.

  Jeg er selv fra Frankrike og i tillegg er jeg en krisen invandrer i Norge. Jeg ser ikke den norske kulturen som veldig forskjellig fra våres.

  Invandring i Norge har positive og negative sider, som alt annet.

  ReplyDelete
 15. Anonymous 7:50 AM:
  Du skriver at utlendinger ikke forstår hvordan Norge kan holde på slik vi gjør. Jeg er overrasket over at utlendinger har særlig god innsikt i norsk asyl- og flyktningepolitikk og hvordan integreringen går. Jeg mistenker at de er farget av ditt syn, som tydeligvis er at "de reker langs akerselva og selger dop, voldtar norske jenter og brenner ned asylmottak." Hvis du er hovedkilden deres til hvordan politikken fungerer, overrasker det meg ikke at de forstår lite.

  Du har kanskje fått med deg at mange asylsøkere og innvandrere gjør helt andre ting enn dette?

  ReplyDelete
 16. Anonymous3:51 PM

  Er fullstendig enig med Tybring Gjedde.

  Noen som kan fortelle meg om et eneste land i verden hvor multikulturelle lever i lykkelig harmoni med hverandre, hvor aksept og respekt for uliketer hva angår religion, sosiale koder og levesett finnes?

  Et land hvor ikke-muslimer blir invitert til moskeer for sosiale treff og hyggestunder for å bli kjent f.eks.? Det har jo blitt ganske mange moskeer etter hvert bare i oslo, og mange flere skal bygges.

  Det er underlig å være vitne til hvor raskt rasiststempelet blir brukt om de som ytrer seg kritisk til Norges innvandringspolitikk.

  Innvandringen til Norge må over i et annet spor, Norge er et lite land og kan ikke gi opphold til alle lykkejegere som hopper fra land til land for å få tilgang til vårt rause trygdesystem. De aller fleste vet hvor de finner den største pengebingen, og det er da bare naturlig at mange forsøker seg når man kan få penger til store biler, hus, møbler og hvitevarer fullstendig gratis, en gavepakke fra den kommunen de kommer til.

  Og våre fengsler virker ikke avskrekkende på de som kun kommer for å stjele verdier. ET fengselsopphold blir bare et komfortabelt hvilested før de slippes ut og fortetter sine raid.

  Finnes det virkelig noen som vil at Norge skal være et fristed for kriminelle fra alle verdenshjørner?

  Vi skal ta imot de som er forfulgte og trenger beskyttelse, men ikke de som skjuler sin identitet, som har fått avslag på opphold i andre land. Kriminelle skal sendes ut av landet, de skal ikke Norge fø på ved å gi de uføretrygd.

  Det Norge trenger er intelligente innvandrere og akademikere. Finnes alt for få intelligente etniske nordmenn dessverre!!

  ReplyDelete