Tuesday, August 10, 2010

Priser på e-bøker og papirbøker

I Stavanger Aftenblad diskuteres pris på ebøker. I denne omgang startet det med at Arild Abrahamsen skrev at han heller ville lese Hunden fra Baskerville på mobilen enn å lese Knausgård i papirutgave, blant annet fordi han ofte har småpauser uten at han nødvendigvis har med seg flere hundre gram papir i form av en papirbok.

Altså: skal norsk bokbransje ha en god framtid, bør den gjøre seg tilgjengelig også på lesebrett.

I en bisetning sier han at han kunne tenke seg å betale en hundrelapp for en Knausgårdbok. Tore Renberg reagerte, og mener at e-bøker og papirbøker bør koste det samme. Han mener at det er åndsverket man betaler for, ikke formatet.

Dette er naturligvis noe stort tull. Ut fra samme logikk burde vi i dag betale like mye for en bok som man tidligere betalte for håndkopierte bøker - altså den gang man måtte leie en fyr til å skrive av en bok for hånd. Men det gjør vi jo ikke - trykkekunsten har gjort bøker mye billigere. Og nå skal vi slippe en hel rekke mellomledd mellom forfatter og leser: selve huggingen av trærne, frakt av trærne til nærmeste papirfabrikk, omdanningen til papir, trykkingen, innbindingen, frakt av bøker fra trykkeri til lager og videre til bokhandel, oppstilling i hylle, rydding, frakt tilbake til lageret når hylla må brukes til noe annet og utlegging på Mammutsalg.

Som alltid vil teknologiske framganger føre til lavere priser for forbrukerne. Renberg må gjerne drømme om høyere priser, men faren hvis norske bøker koster det tredobbelte av utenlandske, er at leserne da i enda større grad boltrer seg i de uendelige "hyllene" for utenlandsk litteratur i nettbokhandlene.

Og med det samme må den "rødgrønne" regjeringen gi seg med kravet om moms på (e-)bøker, som kun vil ramme norskspråklig litteratur, fordi annen litteratur enkelt kjøpes fra Amazon.

1 comment:

  1. De e-bøker som selger best på Amazon koster visstnok mellom 2 og 5 us-dollar. Lulu har en pris på 15 dollar, og salget går tregt.

    ReplyDelete