Friday, November 06, 2009

Nakendiskusjonen går videre...Debatten rundt Jo Strømgrens "A Dance Tribute to the Art of Football" (som jeg kommenterte i går) går videre. Aftenbladet har tatt med en KrF-politiker for å se stykket, og hun synes stykket var en flott og en sterk forestilling. Men hun ønsker likevel en debatt i fylkestinget om hva skolene tar elevene med på, velkommen.

Innslaget i Aftenbladet.

Stykket er for øvrig også å se i sin helhet på Vimeo.

I en facebookdiskusjon har en jeg kjenner skrevet at "Greit at det er både latterlig, innskrenket og sneversynt å reagere på at barna dine ser manneromper på teater. Men vi er vel ikke uenige i at dette er en vurdering foreldrene har full rett til å ta, og at de har monopol på avgjørelsen? Eller er det skolens rett og/eller plikt å "oppdra" barna til at dette er et normalt, akseptabelt kulturuttrykk - på tvers av foreldrenes oppfatning?" Hvor jeg svarte at "interessant diskusjon - spesielt hvis man skal prøve å finne hvor grensene for foreldrenes fulle rett skal gå. Gjelder det også å se nakne overkropper? Hvorfor/hvorfor ikke? Eller å se nakne legger?"

Altså: naturligvis har foreldrene rett til å styre sin barns oppdragelse. Men så lenge de velger å la barna gå i den offentlige skolen, må de finne seg i at skolen forholder seg til gjengse moraloppfatninger, og ikke skal gå så langt i selvsensur at selv den mest ytterliggående forelder er ubekymret. Men dermed er det ikke sagt at det er enkelt å se nøyaktig hvor grensen går for hva skolene kan gjøre.

Så slik sett synes jeg også at en diskusjon om grensene er helt ok. Men hvis mannerumper skal anses som for grovt, blir det blant annet mange filmer man ikke kan vise i skolen, som Gjøkeredet, American History X, American Beauty, Sicko, Brokeback Mountain, Og mora di også, Romeo og Julie og Milk, blant mange, mange andre. Og det blir vekk med Michelangelo fra kunst og håndverk-bøkene...(Se mer av diskusjonen.)

11 comments:

 1. Nakenhet kan oppleves forskjellig i ulike kunstarter. Det virker sterkere på en scene enn på et bilde. Bluferdighet bør kunne tolereres i samfunnet. Elevene burde vært informert før forestillingen, slik at de kunne valgt den bort.

  ReplyDelete
 2. Men spørsmålet om hvor grensen bør gå, er det fortsatt. Skolen har nok arbeid om de ikke skal tenke over alle tenkelige "bluferdigheter" og advare foreldrene om alt mulig.

  ReplyDelete
 3. Det er ikke foreldrene jeg er opptatt av, men barna. F.eks. overgrepsutsatte.

  ReplyDelete
 4. Jeg forstår poenget med at ting på en scene virker sterkere enn på et bilde. Likevel kan jeg ikke fri meg fra tanken om at det må være mye gjennom skolegangen som kan virke sterkere - også for barn som har vært utsatt for overgrep - enn å se fire menn "dusje" på en scene. (For eksempel arbeid med Holocaust.) Og jeg har vanskelig for å se at lærerne kan klare å informere på en systematisk måte om alt som kan være ubehagelig for noen barn.

  ReplyDelete
 5. Jeg husker da vi skulle se clockwork orange på ungdomsskolen, da måtte foreldrene våre skrive under på at det var greit.
  Jeg tror at noen barn takler å se nakenhet og vold bedre enn andre, og at foreldrene ofte vet bedre om deres barn tåler det eller ei.
  Men ikke lett å vite hvor man skal sette grensene nei..

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:05 PM

  Etter å ha sett filmen The Passion Of Christ på en herværende filkanal og opplevd at filmen som kom etterpå og som het noe om aupairpiker ble sladet fullstendig, kan jeg ikke helt riktig forstå denne morailseringen av alt som befinner seg mellom navlen og kneet. Men vi ser jo at det er faktisk voksne i sin kjønnsangst som dytter barna foran seg i sin argumentasjon. Er det ikke bare så enkelt at der er vi voksne eksponerer vår sjenerthet og kaller det noe helt annet ??

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:57 PM

  Har akkurat sett "filmen", synes dette var en flott forestilling. Å se nakne mannerumper på slutten kan jeg vanskelig skjønne at elevene har vondt av. Det er ingen seksuelle undertoner, gutta dusjer etter en fotballkamp, ser på det som helt naturlig. Samtidig er dette atletiske menn med veltrente kropper og sprett-rumper, likevel: ikke noe seksuelt, bare flott! Hadde det vært nakne kvinner er jeg enig, dette blir ofte oppfattet seksuelt og kvinner i en slik setting ofte blir sett på som sex-objekter. Synes dette er en helt ufarlig forestilling samtidig som den naturliggjør nakenhet hos mannen som både gutter og jenter har godt av.
  Lærer

  ReplyDelete
 8. Anonym: Du glemmer at enkelte elver har overgrepsbakgrunn, og da kan de ha veldig vondt av nakenhet.

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:37 PM

  Jeg skjønner hva du mener, elever med overgrepsbakrunn kan oppfatte dette på en traumatisk måte. Slik sett bør vel læreren informere foreldre om hva stykket handler om slik at de som ikke ønsker å delta kan la være å delta. Problemet er vel at elever med overgrepsbakgrunn kanskje fortsatt blir utsatt for overgrep. Jeg har likevel en agenda der jeg ønsker at nakenhet skal naturlig-gjøres til en viss grad, i vårt samfunn blir ofte nakenhet satt synonymt med seksualitet. Jeg mener ikke at alle skal bli naturister, men jeg mener at i enkelte situasjoner skal det være naturlig for gutter og jenter å være nakne hver for seg. Fortsatt er det slik at elevene ved mange skoler dusjer nakne sammen. Da jeg gikk på ungdomskolen dusjet læreren vår sammen med oss gutta. Dette var uvant første gangen pga hans rolle som autoritetsfigur. For min del var dette med på å "naturliggjøre" nakenhet. I dag hadde dette ikke gått, dessverre, pga at nakenhet ses på som seksuelt.
  Lærer

  ReplyDelete
 10. anonym lærer: Naturlighetsargumentet er irrelevant overfor dem som har opplevd seksuelle traumer. Det å snakke med foreldrene er heller ikke særlig lurt, siden det kan være foreldrene som er overgripere. Elevene må få bestemme dette selv.

  ReplyDelete
 11. Jeg har problemer med å forstå at noen nakne mannerumper er så ille - selv for folk som har opplevd overgrep.

  Det kan vel være mange andre situasjoner som også kan trigge reaksjoner, alt ettersom hvilke overgrep man har blitt utsatt for? Det er umulig å advare i enhver sammenheng om alle slike mulige triggere.

  At nakenhet umiddelbart kobles til sex og til seksuelle overgrep er kanskje mest av alt et symptom på at nakenhet nettopp ikke er "naturlig" nok i vår kultur.

  ReplyDelete