Tuesday, November 17, 2009

Tradisjonelle media - bloggosfæren 1-0

NRKbetas Marius Arnesen har interessante refleksjoner om Mediablackout over Norge.

Mye hype har blitt ytret om de tradisjonelle medias nært forestående død og bloggosfærens viktighet når det gjelder å bringe nye saker til torgs. I så måte er det litt forstemmende å se at en mediablackout fra de tradisjonelle medias side ikke ble fanget opp og blåst av bloggosfæren.

Saken er altså Refsdalsaken, hvor en norsk journalist ble kidnappet i Afghanistan. I slike saker hvor journalister er i fare er det ikke helt uvanlig at journalister i hjemlandet hører på anmodninger fra myndighetene om hva de bør rapportere. Men bloggerne ble neppe kontaktet av UD. Hvorfor skrev de (vi) ingenting?

Som Arnesen skriver: "Har så alle bloggere, twittere og facebookbrukere i Norge også underkastet seg pressens Blackout? Selvsagt ikke. Det er ikke slik det fungerer. Man har rett og slett ikke visst noe som helst om hva som har foregått. Noen skrudde av lyset, og man ble sittende i stummende mørke foran laptop’ene og iPhonene sine."

Eller for å si det med andre ord: hvis bloggosfæren skal bli en viktig samfunnsinstitusjon på linje med deler av pressen, holder det ikke å gjengi forsiden av VG og skrive sin egen mening om den. Man må klare å finne andre saker som de tradisjonelle mediene enten ikke ser eller ikke vil skrive om. Og da trengs det bloggere av en litt annen kategori enn for eksempel meg, som blogger litt på fritida når jeg en sjelden gang har litt fritid å ta av...

(La meg legge til at det jeg synes er forstemmende ikke først og fremst er at ikke noen bloggere skrev om Refsdal - det kan være at akkurat det var positivt i akkurat denne saken. Det forstemmende ligger i hva dette sier om norske bloggeres evne til å fange opp saker som ikke ligger rett foran nesetippen.)

No comments:

Post a Comment