Sunday, November 22, 2009

Saftige politiutsagn i Bergen

I Bergen har noen i løpet av natten maltraktert en utstilling av pepperkakehus - en helt meningsløs handling. Heldigvis har politiet en god beskrivelse av gjerningsmennene:

"Dette er tapere, som ikke er flinke verken i skole, idrett eller sosialt. De må nærmest være tilbakestående", sier politiførstebetjent Carsten Raa til BA, sitert i VG.

Selv om hærverket er en gledesdrepende handling som jeg tar avstand fra, må man huske at liv ikke gikk tapt. Så jeg er spent på hvilke utsagn bergenspolitiet vil komme med hvis de står ovenfor draps- eller voldtektsmenn, for eksempel.

7 comments:

 1. Anonymous9:25 PM

  Folk som raner osv får jo bare et par dagers opphold i fengsel og en klapp på skulderen og beskjed om å skjerpe seg litt mens noen som gjør litt herverk på fylla er tilbakestående tapere som failer på alt tydeligvis. Men så er det ikke en nyhet av at politiet styres mye av følelser.. noe som lett fører til mye maktmisbruk.

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:52 PM

  Nå er jo dette snakk om pepperkakebyen. Er man ikke en taper om man knuser tusenvis av barn sine hjerter og drømmer?

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:55 PM

  Helt i trád med dagens trend. Unger og folk skal fá gjöre som de vil, ingen respekt for noe eller noen, det er heller offeret som blir straffet enn gjerningsmannen, ingen grenser skal settes, ja, alt i trád med dagens holdning blandt foreldre og myndigheter. Pöbler er blitt helter. Fortsett slik, la folk fá frie töyler, sá om ikke lenge blir denne episoden for bare "peppekaker" á regne!!

  ReplyDelete
 4. Mnja... dette er vel noe av det som har engasjert "hele Bergen" mest siden Brann vant gullet sist. Så det er forståelig at politiet kommer med slike utsagn.

  Nå skal det sies at i hvert fall drap ofte har en årsak (greit nok at den ikke alltid er like åpenbar, men det er relativt få tilfeller av tilfeldige drap i Norge). Voldtekt er på mange måter også forklarlig, om man tar tak i voldtektsmannens psyke. At de gjerne er tapere på mange områder er nå relativt sannsynlig.

  Når det gjelder hærverket på den relativt langvarige bytradisjonen Pepperkakebyen, som både har blitt forberedt gjennom ganske lang tid, og som har mange barn som "offer" (barn har pyntet store deler av de ca. 1000 pepperkakehusene i byen), så er det fullstendig meningsløst. Det fremmer ikke noens sak, det har ikke noe underliggende budskap, det er kun gjort fordi noen fant det morsomt å ødelegge noe.

  Jeg tror nok ganske mange bergensere ville ha likt å kommer over de gjerningsmennene mens de holdt på med handlingen... la oss si det slik at det finnes noen fine små byvann i Bergen som slike folk kan slenges uti ;)

  ReplyDelete
 5. Jeg forstår godt de sterke reaksjonene fra folk flest og ikke minst fra barna som har laget pepperkakehusene.

  Jeg er imidlertid mindre sikker på om det er fornuftig av politiet å begynne å karakterisere gjerningsmennene på en slik måte.

  Og til PoPSiCLe: Jeg tror nok også at det skjer drap som er like lite "forklarlige" som dette hærverket her. Og dessuten: drap burde uansett kunne inspirere til enda sterkere ord fra politiet, hvis de først skal begynne med slike karakteristikker.

  ReplyDelete
 6. Det som er kjempeviktig nå er at den/de som evt. blir tatt for dette får en helt objektiv reaksjon. Her skal det IKKE statueres noe eksempel med lange fengselsstraffer eller lignende bare fordi "hele Bergen" er opprørt over hendelsen. Hvis dette eks. teknisk sett kan tilsvare f.eks. èn knust rute så skal straffen rett og rimelig settes som gjeldende rettspraksis ved slikt skadeverk.

  Et økonomisk erstatningsansvar skal selvsagt bare gjelde det faktiske økonomiske tapet. Dette vil etter min mening si kostnaden på mengden ferdig pepperkakedeig og øvrig rekvisita og evt. arbeidskostnader ved å bygge en ny "by".

  Følelser skal man holde langt unna rettsvesenet!

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:17 AM

  Useriøst av politiet, og unødvendig.

  Dette kan ansees som alt annet hærverk i samme prisklasse, siden det ikke står noe i lovverket att det skal være strengere straffer for å ødelegge pepperkaker og barnedrømmer.

  Dette er en av grunnene til att folk ikke tar Bergen alvorlig ;)

  ReplyDelete