Wednesday, November 04, 2009

Pinlig Høyreutspill om seksualundervisning i skolen

Høyres Torbjørn Røe Isaksen hadde et pussig blogginnlegg i helga, der han argumenterte MOT bedre seksualundervisning. Han skriver blant annet at "Det er faktisk ikke slik uten det offentlige så blir det kaos, synd og katastrofe. For å sette det på spissen: Mennesker har hatt sex i alle tider, og de har klart det uten hjelp fra sosialdemokratiet."

Heldigvis rykker sexolog og overlege Haakon Aars ut i Dagbladet og tar avstand fra denne påstanden. Han sier at: "Det har vist seg gang på gang at det ikke er nok å snakke med venner og familie om seksualitet og sex. Det ser jeg daglig i forhold til mennesker som sliter med seksuelle problemer, anoreksi, overgrep og seksuell orientering. [...] Vi vet at en styrking av seksualundervisningen vil styrke den enkeltes identitet. Blant annet vil det hjelpe unge som er usikre på sin egen legning."

Isaksen kritiserer Marianne Aasen for et utsagn om at "Det er ikke nok å overlate seksualundervisningen til foreldre eller til selvstudier på nettet. Her har skolen en viktig oppgave." Han mener utsagnet "oser av en mistillit til foreldre". Velbegrunnet mistillit, vil jeg si. Riktignok finnes det naturligvis foreldre som takler dette helt greit, men det finnes også massevis av foreldre som ikke er spesielt gode til å snakke med sine barn om seksualitet.

Se også dagens Aftenpostenkronikk om det nye ressursheftet om undervisning i seksualitet fra Utdanningsdirektoratet.

(For ordens skyld: Jeg kjenner Haakon Aars litt fra arbeidet i Rosa Kompetanse - men det er ikke derfor jeg er enig med ham i dette tilfellet...)

3 comments:

 1. Det er ikke tvil om at seksualundervisning i skolen er viktig. Det er så viktig at det ikke bør overlates kun til lærerne. Her gjør blant andre MSO, medisinernes seksualopplsyning en god jobb. De er medisinstudenter som uten betaling driver seksualundervisning for barn og unge. De burde støttes i større grad enn i dag, for det er utrolig flott at ellers travle medisinstudenter tar et samfunnsansvar på denne måten.

  (For ordens skyld, jeg er ikke medisinstudent selv, men min kone er det.)

  ReplyDelete
 2. Jeg er glad for at du sier at det ikke bør overlates *kun* til lærerne.

  MSO har neppe kapasitet til å komme innom alle klasserom - og dessuten bør seksualundervisningen ikke tas opp kun én gang i løpet av skoleløpet, men komme inn på ulike nivåer underveis. Dermed kan man ikke basere seg på at eksterne krefter skal ta det hele, selv om ting som MSO sikkert er et utmerket tilbud.

  Begge deler er derfor en fin ting.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:16 PM

  Jeg hadde ikke seksualundervisning på ungdomsskolen, kun én gang tidlig på barneskolen om kvinner og menns kjønnsorgan.
  Læreren på ungdomsskolen sa noe slikt som "dette kan dere da alt om likevel, så vi hopper over det". Og nei, dette er kun fire år siden.
  Såklart er det ikke bare lærerenes ansvar, men i denne alderen finner ungdommene det vanskelig og flaut å snakke med foreldre om seksualitet og samliv. Men det er meget viktig at seksualundervisningen ikke bortkommer i skolen! Og den bør absolutt omhandle så mye mer enn bare svangerskap og om hvordan et barn blir til! Det er så mye sexpress og alt for lite informasjon om sex, at det er rett og slett ikke enkelt å vite hva som er rett og galt - hva er farlig/ufarlig.

  Kan ikke få sagt det nok, men noe viktigere undervisning på ungdomsskolen enn seksualundervisningen finnes ikke. Det er et veldig viktig tema, som kan ha drastiske utslag på senere liv med feil eller manglende undervisning.

  ReplyDelete