Wednesday, July 15, 2009

Heterofyll i Syden

Som vanlig har noen av Osloavisenes journalister fått kranglet til seg sydentur, og reportasjene om heterofylla fyller avisene. Det fungerer som årviss fryktskaper for norske foreldre, og like årviss reklame overfor norske ungdommer: På Fantasy Boat Party på Ayia Napa er det bare et mål, at gutta skal "få seg noe". Jentene skal spise en banan som en naken gutt holder i skrittet sitt - gutta skal slikke krem av en melon som jentene har mellom beina.

"Oftest ender lekene med at deltakerne kaster frukten over bord og smaker på «den ekte varen»", sier sjefen.

Og dermed er alle glade og fornøyde: eieren av båten for reklamen, heteroungdommen for ferietips og journalisten for lesere. Og mange lesere liker nok også det de ser.

Og jeg får nok en sjanse til å sette "hetero" foran overskrifter i avisene, bare for å demonstrere mot avisene som putter på "homo"-forstavelsen så fort noen homser gjør noe spesielt.

9 comments:

 1. Anonymous12:58 PM

  heterofil er da normalen, og det er bare én grunn i utgangspunktet hvorfor det i det hele tatt brukes på måten det gjør: på grunn av homofile. man definerer ikke normalen, fordi det er underforstått. ditt lille korstog mot rettferd ved å sidestille homofile med vanlige heterofile på samme måte som jenter i forhold til gutter, raser mennesker i mellom og så videre, blir for dumt. homofile er avvikere, og oppfattes derfor som utenom normalen enten du liker det eller ikke. ordet heterofil burde du bare slutte å bruke, for å gjøre det enklere for deg selv. det er ingen pågående kamp mellom homofile og "heterofile". jo raskere du skjønner det jo bedre vil det være for deg selv.

  ReplyDelete
 2. "Homofile er avvikere" - det er et interessant utsagn. Ja, det stemmer at homofile er i mindretall, men ordet "avviker" har en negativ konnotasjon som gjør det problematisk å bruke i en slik sammenheng (hvis man da ikke ønsker å provosere).

  Det er ingen pågående kamp mellom homofile og heterofile, det er sant. Men det er fortsatt noen heterofile som har fordommer, for eksempel om at homofile er mer sexfiksert enn heterofile. Da er det nyttig å peke på en del av alle de tilfellene hvor heterofile viser seg som sexfikserte.

  Men for all del: jeg er helt enig i at heterofili er mer vanlig enn homofili - det har jeg da heller ikke benektet.

  ReplyDelete
 3. Anonymous3:30 PM

  synes det er bra at du skriver om homofile på denne måten, keep up the good work

  ReplyDelete
 4. Anonymous5:26 PM

  Avviker er negativt ladet, men det burde ikke i all mulig sammenheng nødvendigvis sees på som negativt. hvis man alltid leter etter fordommer, selv i enkle forklaringer som den jeg beskrev ovenfor, har man jo et dårlig utgangspunkt. og det var vel egentlig hele poenget. en avviker fra normalen. og det er jo, nøytralt sett og uten fordommer, en god forklaring. folk har fordommer mot det aller meste, sånn er mennesker. både homofile, og heterofile. sexfiksering er ikke noe homofile skiller seg fra heterofile ved. det ville være hykleri å påstå. men måten det foregår på, er nok det de fleste ikke-homofile føler seg ubekvem med, og dette vet media når de legger til homse-forstavelsen. alt i alt, hvis du ser på tiden fra 1972 da det var forbudt å være homofil i norge og til i dag, så burde du være ganske tilfreds med hvordan det er i dag. hvis vi ser på resten av verden, så er det langt mindre tolerante steder å være homofil enn i norge. dette gjelder for øvrig også kvinnekampen. ting tar tid.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:50 AM

  tror du egentlig skulle skrevet "overfor norske ungdommer". Elendig ortografi, hilsen Stina på 16

  ReplyDelete
 6. Til andre Anonymous: Takk!

  Til tredje Anonymous: Ja, det er mye bedre i Norge i dag enn det var i 1972. Men så lenge homofile elever blir mobbet mye mer enn heterofile elever, vil jeg ikke være "ganske tilfreds". Og så lenge det kommer rapporter om fordommer i eldreomsorgen slik at gamle ikke tør å være åpne homofile lenger i frykt for å ikke få skikkelig stell, er jeg heller ikke "ganske tilfreds".

  Men jeg er helt enig i at kampen må kjempes både her i Norge og ute i resten av verden.

  Til den tredje Anonymous: Takk for påpekningen, du har helt rett når det gjelder ovenfor/overfor. Jeg skal rette det opp. For øvrig håper jeg ortografien ikke kom i veien for innholdet.

  ReplyDelete
 7. (Og det siste var naturligvis til Stina på 16, ikke til den tredje Anonymous.)

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:42 PM

  ÆSJ"! HOMSER!

  ReplyDelete
 9. Til Anonymous kl. 6.42: Du mener vel "ÆSJ! HETEROER!"? Avissaken handler nemlig om heteroer.

  ReplyDelete