Wednesday, July 01, 2009

Matematikkproblemer i Dagbladet

Dagbladet skriver om at Al Franken er blitt innsatt som senator, og at demokratene dermed har de 60 stemmene (av 100) som trengs for å hindre republikanske filibustre. Men Dagbladet sliter litt med matematikken: "Han ble i går «den 60. senatoren», som dermed gir demokratene det to tredelsflertallet de trenger for å kunne avgjøre saker i senatet."

Sorry, Dagbladet, 60 av 100 er ikke 2/3, heller ikke i USA...

Dagbladet kunne forsåvidt også godt ha tatt seg bryderiet med å si hva "filibuster" er for noe. Det er at en senator holder et innlegg som er så langt at resten av Senatet gir opp å få vedtatt noe - for eksempel ved å lese opp telefonkatalogen. Poenget er at det skal 60 stemmer til for å avbryte en senator som er på talerstolen. Naturligvis er filibuster et så barnslig og saboterende verktøy at det bare brukes i spesielle tilfeller, og hvis en representant velger å bruke det i utide risikerer han naturligvis at også partifeller stemmer for å avbryte ham. Men altså: så lenge et parti har 41 av de 100 senatorene, kan de i prinsippet hindre Senatet i å gjøre noe som helst, og det er dermed et kraftfullt forhandlingskort.

Med sine 58 representanter og med to uavhengige som stort sett stemmer for demokratene, vil altså demokratene, hvis de klarer å mobilisere de gamle og syke senatorene sine også, kunne avbryte enhver filibuster.

No comments:

Post a Comment