Thursday, July 23, 2009

Partitesten.no - med et par klare svakheter

I serien med partitester, tester jeg (på oppfordring) partitesten.no.

Her kan man for det første velge om man vil ha 10, 20 eller 30 spørsmål. 10 spørsmål virker useriøst, men dem om det - jeg velger 30.

Et positivt trekk er at de fleste (men ikke alle) spørsmål har "vet ikke"-alternativ. Man kan også få forklaring på sentrale begreper i spørsmålene (som "privatskole"). Litt dumt er det når forklaringene er direkte misvisende. Om "nasjonale prøver" skrives det blant annet: "Formålet med prøvene er primært å være et kvalitetskontroll- og styringsverktøy på overordnet nivå for læresteder og skoleeiere." Dette er galt - et like sentralt mål har vært å gi lærere et verktøy for å vurdere elevenes kompetanse. (Så kan man diskutere om de har fått til det, men det er en litt annen diskusjon.)

Noen spørsmål er også usaklige: "Hvor mye av statsbudsjettet burde brukes på u-hjelp?" har alternativene "minst mulig", "mest mulig", "samme nivå som i dag" og "vet ikke". Ingen partier mener vel at vi skal bruke "mest mulig" penger på u-hjelp, men det er flere som mener at vi bør bruke mer enn i dag. Her mangler det et alternativ...

Det er heller ikke mulig å merke noen spørsmål som viktigere enn andre i denne testen. Slik blir synet på behandling av Mulla Krekar like viktig (eller uviktig) som synet på republikk. Det er uheldig.

Det er også interessant at de som har laget testen har valgt å ha med Demokratene og Rødt - og begge disse har fått vanvittig stor oppslutning. (Rødt 8,8 % og Demokratene 5 %)

Jeg endte på
65% Ap
55% SV
46% H
mens jeg ikke fikk vite hvordan de andre partiene fordelte seg, men må vel regne med at det er de tre største prosentandelene som er oppgitt. Det overrasker meg at testen mener jeg er såpass uenig med Venstre...

5 comments:

 1. Anonymous1:51 PM

  Jeg er tok testen og endte opp omtrent som deg, men SV og AP hadde byttet plass i forhold til deg. Jeg tok så testen på nytt og ga svar som passet mest mulig med Venstres program, også der jeg er uenig med partiet mitt. Jeg endte likevel opp med AP på førsteplass. Denne testen er svært suspekt.

  ReplyDelete
 2. Hm - interessant.

  Her har nettopp hver enkelt av oss en oppgave - å avdekke om testene faktisk gir fornuftige resultater når man holder seg til ulike partiers partilinjer. (Hadde jeg hatt ubegrenset tid, skulle det vært spennende å teste ut alle partitestene på den måten...)

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:53 PM

  Hei,

  hva mener du om denne valgtesten? Den er mer overordnet samt ideologisk og lar brukeren vekte spørsmålene mot hverandre.
  Se: http://www.fibon.com/2009/06/valgkalkulator.html

  ReplyDelete
 4. Jo, som jeg skrev tidligere:
  "Denne valgkalkulatoren (på fibon.com) var spennende. Men den har noen rare effekter. For eksempel øker scoren for Venstre med 5 p når jeg velger "For EU", mens scoren for FrP minker med 5 p. De to partiene har nesten identisk EU-standpunkt (begge nekter å mene noe og vil vente på folkeavstemning), så det er litt rart.

  For øvrig synes jeg nok også at svaralternativene er tendensiøse. "Flerkulturelt" vs "Norsk kultur", for eksempel - mange vil med en viss rett hevde at det er partiene som er for et flerkulturelt samfunn som også er mest opptatt av norsk kultur i sine programmer."

  I tillegg mangler den helt miljø/klimaaspektet. Alle disse tingene synes jeg til sammen gjør at den ikke er brukbar i den formen den har nå.

  ReplyDelete
 5. Denne testen holder ikke helt, sjekk mine resultater (jeg er Venstre-mann, egentlig).

  ReplyDelete