Thursday, October 07, 2010

Får Liu Xiaobo fredsprisen?

Spekulasjonene i media nevner stadig Liu Xiaobo (劉曉波/刘晓波) som favoritt til å få Nobels fredspris i morgen. Det vil i så fall være en interessant pris, som vil få kinesiske myndigheter til å bli snurte og norske myndigheter til å bedrive sin vante brannslukking med å fortelle at nobelkomiteen slett ikke står for norsk politikk, til tross for at den er utnevnt av det samme Stortinget som også står bak regjeringen.

Liu Xiaobo deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, og har vært i stadige konflikter med myndighetene siden den gang. I 2004 fikk han en pressefrihetspris fra Reportere uten grenser. I 2008 sto han bak Charter 08, en liste med krav til myndighetene, deriblant demokrati, ytringsfrihet og privat eiendomsrett. Dette ble han dømt for og han sitter fortsatt fengslet.

Det skal mye mot til for å kjempe for menneskerettigheter i Kina, og de som gjør det bør kunne forlange at vi på utsiden fra tid til annen også støtter dem. Derfor vil en fredspris til Liu Xiaobo være velkommen.

(Liu Xiaobo blir vel i så fall den første prisvinneren siden 1991 som ikke kan møte opp for å motta den, tror jeg. Den gang var det Aung San Suu Kyi som ikke kunne forlate Burma.)

(Kilde: Wikipedia etc)

(Jepp, han fikk prisen... Se f. eks. VG)

No comments:

Post a Comment