Monday, October 04, 2010

Homonytt fra hele verden 04/10/10

Felles ekteskapslov i Paraguay?
I Paraguay var det denne helgen demonstrasjoner både for og mot felles ekteskapslov. Saken har blitt aktualisert etter at Argentina fikk sin lov for kort tid siden. (On Top Mag)

Homoparade i Johannesburg
Tusener deltok i Afrikas største homoparade på lørdag. Den fant sted i Johannesburg i Sør-Afrika. Hovedtema for paraden var den forfølgelse som homofile utsettes for i de fleste land i Afrika. (AFP)

Angrep i Sverige
Tre transpersoner ble angrepet med egg og rasistiske slagord i Malmø natt til fredag. De er fra Tyrkia, og deltok på en internasjonal konferanse i byen. Da de anmeldte forholdet til politiet ble de sittende i avhør i fem timer, påstår de. Det hørtes ut som i overkant hvis målet var å få tak i angriperne. (QX)

Å være homofil lærerstudent
Bør en homofil lærer (eller lærerstudent) være åpen ovenfor sine elever? Min grunnholdning er at en homofil lærer bør være like åpen som sine heterofile kolleger. Er det greit å fortelle elevene at man er gift med en av motsatt kjønn, må det også være greit å fortelle at man er gift med en av samme kjønn.

Jeg har hørt historier om at lærere selv i Norge har kommet i trøbbel med sin rektor når de har svart ærlig på spørsmål fra elevene sine. Med en fornuftig rektor vil det imidlertid ordne seg når rektor får tenkt seg litt om. Slik er det ikke i USA, hvor en homofil lærerstudent (Seth Stambaugh) ble kastet ut av skolen han hadde praksis på (i Beaverton School District i Ohio), fordi han svarte litt for utfyllende på et spørsmål fra en elev om han var gift. Han opplyste om at det for ham ikke var lov å gifte seg, fordi han var homofil.

Når en skole reagerer såpass rabiat når en lærer svarer ærlig på et såpass harmløst spørsmål, er det grunn til å frykte at undervisningen som elevene får om homofili er av ganske lav kvalitet. (Gay Rights)

Felles ekteskapslov i California - mens vi venter...
Det er ingenting nytt om felles ekteskapslov i California. Etter at Proposition 8, som forbød ekteskap mellom to av samme kjønn, ble vedtatt i folkeavstemning i fjor, ble den kjent grunnlovsstridig i starten av august. Delstatsmyndighetene (med Arnold Schwarzenegger) har valgt å ikke anke dommen, og et av de juridiske spørsmålene er om det er noen andre som har "standing". De som har anket dommen er folk som er motstandere av homoekteskap, men spørsmålet er om de også må vise at de er direkte påvirket av dommen. (Dette siste minner litt om Nina Karin Monsens rettssaker mot staten om felles ekteskapslov her hjemme, hvor domstolene konkluderer med at hennes ekteskap ikke er påvirket av at sånne som meg har fått lov til å gifte oss.)

Men hvis nå ankedomstolen skulle bestemme seg for å behandle saken, vil den nok til slutt havne hos USAs høyesterett. Og dermed går spekulasjonene allerede om hvordan de ni dommerne vil stemme (hvis de fortsatt sitter der når saken kommer dit om en god stund). Det er fem konservative og fire mer liberale dommere blant dem, men blant de konservative er Anthony Kennedy, som i 2003 støttet de "liberale" i at forbud mot homosex er ukonstitusjonelt. Og Antonin Scalia kan tenkes å støtte de som mener at de som anker ikke har standing, påstår ekspertene.

Jeg er fascinert av USAs Høyesterett, og hvordan de ni utvalgte gjennomanalyseres. Det blir spennende framover - hvis saken kommer dit... (San Bernardino Sun

Når homofobene blir satt til veggs...
I Michigan har en ansatt ved statsadvokatens kontor, Andrew Shirvell, opprettet en blogg dedikert til å kritisere en 21 år gammel homofil student, Andrew Shirvell. Han har blant annet postet bilder av studenten sammen med hakekorsmerker. Det er ikke noen overdrivelse å si at Shirvell kommer dårlig ut av intervjuet med CNNs Anderson Cooper.

(The Detroit News)

Filmfestival i Taipei
Storpolitikken er aldri langt unna når man snakker om Taiwan, landet som veldig få land tør anerkjenne fordi "storebror" Kina ikke vil. I november er det filmfestival i Taipei, og en av de nominerte filmene til "Gullhesten" (for beste skuespiller og beste lydeffekter) er "Spring Fever", en kinesisk film om en privatetterforsker som leies inn til å spionere på en mann som har en kjærlighetsaffære med en annen mann. Uheldigvis forelsker også privatetterforskeren seg i denne andre mannen... Filmen er forbudt i Kina, og det antas derfor at det vil vekke reaksjoner hvis den får pris i Taiwan. (Monsters and critics.com)

No comments:

Post a Comment