Sunday, October 31, 2010

Sanity 1 - Honor 0

Mer enn to hundre tusen mennesker deltok på et rally i Washington DC på lørdag - et rally "To Restore Sanity and/or Fear", arrangert av TV-komikerne Jon Stewart og Stephen Colbert. Det er dobbelt så mange som de som deltok på Glenn Becks "Rally to Restore Honor" i august. (Lezgetreal)

Valget i USA er på tirsdag. Valgkampen har delvis vært stygg, men mange vil altså ha litt mer avbalansert, fornuftig samtale og mindre skjellsord i den politiske diskursen. Tenk om politikerne fikk råd av sine PR-folk at velgerne ikke vil ha utskjelling? Det hadde vært deilig.

På tirsdag kommer republikanerne til å ta over flertallet i representantenes hus. Sannsynligvis kommer de ikke til å ta over flertallet i Senatet. Hvis noe fornuftig skal skje i amerikansk politikk de neste to årene, må noen være villige til å samarbeide litt. Det blir en utfordring. Ikke minst blir det interessant hva som skjer blant republikanerne, hvor en stor del av de nyinnvalgte er langt til høyre på skalaen, valgt inn med støtte fra Tea Party-bevegelsen. Disse vil ikke nødvendigvis få med seg de mer moderate delene av partiene i sin motstand mot alt Obama står for.

På tirsdag er det også valg på en del guvernører. De er pussig nok også viktige for presidentvalget i 2012, for innen den tid har resultatene fra folketellingen kommet inn og antall representanter fra de enkelte delstatene er endret. Da har guvernøren en viktig rolle i fastsettingen av grensene for de nye valgdistriktene - og disse grensene settes ikke ut fra geografiske forhold, men ut fra hva som gir guvernørens parti størst sjanse til å få flest mandater. Altså: sørg enten for at motstanderen blir i undertall i alle distriktene, eller, hvis det er umulig å unngå at de får flertall noe sted, sørg for at du pakker disse slik at flest mulig av motstanderne havner i noen få distrikter... Så for Obama er det faktisk viktig hvem som blir guvernør i Florida på tirsdag.

Jeg tipper at jeg blir sittende oppe og følge med på valgssendingene ut over tirsdagskvelden...

No comments:

Post a Comment