Heterofile vil ha partnerskap
I England har man fortsatt ikke fått felles ekteskapslov. Heterofile kan inngå ekteskap, mens homofile kan inngå partnerskap, men ikke omvendt. Nå planlegges en høstkampanje hvor åtte par - fire homofile og fire heterofile - skal søke om å inngå den typen "skap" som de ikke i dag har lov til. De forventer at sakene vil ende opp i rettsapparatet. Peter Tatchell i homorettighetsgruppa OutRage! organiserer kampanjen. (Guardian)
Uganda igjen
Uganda er blitt mye omtalt i denne spalten. Nå leser jeg i Tetu at en ugander som har fått asyl i Frankrike har startet en organisasjon, l'Agloah, for rettigheter for homofile og lesbiske i Afrika. Han planlegger å starte et nettsted som skal kartlegge homofobe handlinger i Afrika, og har foreløpig startet en Facebookprofil. Hvis dette blir noe av, kan det bli en viktig informasjonskanal for å holde seg oppdatert om situasjonen i ulike afrikanske land.
Jeg leser også at Ugandas etikk- og integritetsminister (!) Nsaba Buturo avviser at homofile er blitt utsatt for noe i Uganda. "De lyver alltid", sier han til CNN, "Det er deres måte å mobilisere støtte utenfra, de prøver å få sympati fra utsiden. Det er en del av kampanjen." Samtidig sier han at han håper at lovforslaget som fortsatt ligger i parlamentet, om dødsstraff for homosex, blir vedtatt. Kanskje den loven også er en del av homofiles plan for å få oppmerksomhet?
GayUganda-bloggeren kommenterer saken i innlegget "Lies and lying liars".
Samtidig meldes det at avisa "Rolling Stone" igjen er stoppet, denne gang på grunn av brudd på privatlivets fred. (Blikk)
Ikke ekteskapsannonser i The Manchester Union Leader
Sammenliknet med hva aviser i Uganda driver med, blir en av homohovedsakene i USA den siste uka, en liten bagatell. Den handler om The Manchester Union Leader som, til tross for at homoekteskap er lovlig i delstaten New Hampshire, nekter å trykke kunngjøringer om homofile ekteskap. Men det viser ihvertfall at avisledelsen ikke er like opptatt av sine homofile lesere og deres familie og venner som av de heterofile. (CNN)
Homoforbud i Kongo?
I Kongo foreligger det et lovforslag i parlamentet som vil forby homoseksualitet, og gi fengsel og bøter. (Tetu)
Homoskjellsord som disiplinering
Homokampen er en kamp for homofiles rettigheter, naturligvis. Men det sies også ofte at det er en kamp for alles rettigheter til å unnslippe kjønnsstereotypiene (hvorav det å forelske seg i en av motsatt kjønn er en del). Et lite eksempel på det står i en artikkel fra Nicaragua, om hvordan en gutt blir tatt for å være homofil og havner i slåsskamp fordi han deltar på et workshop om likestilling mellom kjønnene. Selv om han gikk sammen med sin kvinnelige kjæreste.
Slik er mekanismene. "Homo" blir brukt som skjellsord for å "disiplinere" folk inn i de tradisjonelle kjønnsrollene - ikke vær mindre macho enn de andre, for da får du føle det på kroppen. Det er derfor kamp mot homomobbing er en kamp for alles rettighet til å være den de er.
Søt demonstrasjon i Barcelona
Paven skal til Barcelona i november. Den katolske kirke motarbeider homofiles rettigheter etter beste evne over hele verden (skjønt evnen nok er skadelidende av overgrepsskandalene og motarbeidelsen av HIV-forebygging med kondomer). Nå planlegger en gruppe homofile en veldig søt og veldig ikke-voldelig aksjon i Barcelona: de planlegger å kysse foran katedralen i Barcelona idet paven kommer ut av katedralen. En gruppe på Facebook hadde 12000 medlemmer før den på mystisk vis forsvant. Uansett: en fin aksjon, hvor intoleranse møtes med uttrykk for kjærlighet. (The Reader.es)
Mindre homostigma i India
Ting tyder på at legaliseringen av homosex i Dehli i fjor har ført til at stigmaet knyttet til homofili har blitt en anelse redusert. Et tegn på dette er at stadig flere kvinner krever skilsmisse med mannens homofile legning som eksplisitt begrunnelse. Tidligere antar man at det var like mange skilsmisser på dette grunnlaget, men færre kvinner ville si dette rett ut...
Det hadde gjort seg om redusert homostigma i neste omgang fører til at færre homofile menn blir "tvangsgiftet" inn i heteroekteskap fra starten av... (Indian Express)
Mange blir "lesbiske" i Saudi-Arabia?
Aftenposten skriver om at mange kvinner i Saudi-Arabia inngår lesbiske forhold, og de "skylder på" at mannen er borte så mye og at det er kvinner de omgås mest. Effekten minner om den "heterofile" menn påpeker når de er tvunget til å være sammen med menn lenge, og "faller for fristelsen" til å utprøve sex med dem.
Jeg er fristet til å peke på at det nok også er omvendt: at mange - både i Saudi-Arabia og andre steder - velger å være sammen med en av motsatt kjønn fordi det er mest sosialt akseptert. Når Mashael i artikkelen sier at "I et hvilket som helst annet samfunn ville jeg ikke ha hatt et forhold til en kvinne, jeg ville aldri ha tenkt på det, eller ha fått tilbudet. Og jeg ville helt klart aldri ha ønsket å leve sammen med en kvinne." kan jo det være sant, men det kan også tenkes at hun ikke helt forestiller seg et samfunn hvor ikke det ene er mer sosialt akseptert enn det andre.
Mordbrannforsøk i Canada?
I Little Pond, Canada, ble bungalowen til et homofilt par satt fyr på forrige mandag. Paret slapp ut i siste liten, og politiet etterforsker saken som en kriminalsak. (kanadiske The Guardian)
Å komme ut på internett
Jeg er stadig fascinert av hva internett har gjort med komme-ut-prosessen. I dag finnes det faktisk ungdommer som kommer ut i bloggen sin før de har kommet ut til sine foreldre, for eksempel. Sjekk for eksempel ut innlegget Slik stod jeg frem som homofil" i Glenn Henriksens blogg.
Å være homofil lærer (igjen)
Les intervjuet med lærerstudenten som mistet praksisplassen fordi han fortalte en elev at han var homofil, og nå har fått plassen igjen, på Towleroad.
Dagens reklame
Tuesday, October 26, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment