Monday, October 04, 2010

Ingen nakenbilder av meg her

Bloggeren og Dagbladjournalisten Astrid Meland skriver om den nye nakenbildebølgen, og har konkludert med at hun ikke kommer til å legge ut nakenbilde av seg selv på Twitter i denne omgang. Så ufri er hun...

Det er en merkelig debatt vi har vært vitne til i det siste. "Kunstneren" Marianne Aulie baserer i stor grad karrieren på å kaste klærne (se for eksempel Onlinemagasinet i 2007), mener nå tilsynelatende at det å kaste klærne er et tegn på frihet.

Joda, det er ikke akkurat noe nytt fenomen at kvinner har frihet til å tjene penger på å vise seg nakne. Dette er riktignok en noe annen frihet enn den kvinnebevegelsene har vært opptatt av. De har vært mer opptatt av det betenkelig i at kvinner har vært nødt til å se ut på en bestemt måte for å nå fram i et mannsdominert samfunn. Dermed er det mer interessant at en gruppe kvinner som selv ikke synes de ser så bra ut, stiller opp på nakenbilder for å "vise noen andre kvinnebilder enn de glatte, upersonlige, flate variantene vi er vant til fra reklame og media". Men som Meland skriver: "Det nye kvinneidealet de setter opp er nesten like trangt som det de kritiserer." Det er ikke akkurat noen dundrer av noen damer som stiller opp.

Jeg har dessuten store problemer med å se hvordan dette skal virke. Det er jo ikke det at det er vanskelig å finne halvfeite menn eller kvinner å se på nakne. Det er bare å gå til den lokale svømmehallen eller (naken-)stranda for å oppdage at folk flest ikke ser ut som fotomodeller. Hvorfor skal noen twittermeldinger eller ei bok klare å endre et ideal som vi allerede vet er falske basert på hverdagserfaringene våre? (For øvrig: Hvis man vil være naken og samtidig unngå seksualisering, er det nok mer vellykket å gå på ei nakenstrand enn å legge bilder på Twitter.)

Kort sagt: Det at man legger ut nakenbilder av seg selv på nettet viser bare at man er fri til å legge ut nakenbilder av seg selv på nettet hvis man har lyst til det. Og at man har lyst til det. Og det er jo greit nok. Men endrer det noe særlig (bortsett fra salgstallene for Aulies "kunst")? Neppe.

(Hvorfor er jeg på den annen side mer positivt stemt til at den engelske cricketspilleren Jimmy Anderson kaster klærne for homsebladet Attitude? Bortsett fra de rent åpenbare grunnene? Vel, først og fremst fordi det framstår som en elegant måte å bevise at han ikke er ser noen grunn til å være livredd for at noen homofile skal se ham naken - noe som visstnok er noe av årsaken til at en del idrettsutøvere er redd for homofile i idretten...)

Men som konklusjon: neppe noen nakenbilder av meg i denne bloggen for øyeblikket.

No comments:

Post a Comment