Wednesday, October 27, 2010

Ny vår for novellene?

Novella (the "short story") er en litterær sjanger som mange av verdens største forfattere har briljert i. Samtidig er det romanene som stjeler all oppmerksomheten. Spør folk rundt deg om de kan nevne fem norske romaner som er utgitt de siste fem årene, og de fleste kan svare (noen må riktignok "jukse" og si Min Kamp 1-5...) Jeg tipper at relativt mange vil ha problemer med å svare på tilsvarende spørsmål om noveller.

Hvorfor det? Fordi noveller ikke er å få kjøpt. Joda, du kan kjøpe novellesamlinger, men ikke enkeltnoveller. Når så du sist ei annonse for ei novelle?

Nå settes novellene fri. I framtida vil det bli enklere å kjøpe enkeltnoveller. Et tegn på det er at Amazon nå begynner å selge et nytt kortformat med egen prissetting (ifølge TechCrunch) - perfekt for noveller. Noveller er jo egentlig perfekt for lesebrett - du kan rekke ei novelle på vei til jobb. Og leser du på litt mindre lesevennlige skjermer (på en iPhone eller iPad eller noe) passer det fint med korte tekster som ikke gjør deg sliten i øynene...

Min spådom er at novella kan få en renessanse: at folk vil begynne å kjøpe enkeltnoveller, kommentere dem på Facebook, tipse hverandre om dem, blogge om dem. Når Amazon får topplister over de mest solgte novellene, vil det komme nyhetssaker om det og det vil bli mer oppmerksomhet om de mest solgte novellene. Det vil komme novelleanmeldelser i de store avisene. Jeg spår at vi vil få se annonser i VG for den nye novella til store forfattere.

Hva tror dere?

No comments:

Post a Comment