Som varslet vil Nina Karin Monsen og en del meningsfeller prøve å få Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg til å ta stilling til om den felles ekteskapsloven er brudd på menneskerettighetene til de stakkars heterofile ekteparene som 1. januar 2009 brått opplevde at deres ekteskap var omgjort til ... nøyaktig det samme som de var før 1. januar 2009.
Ifølge DagenMagazinet (se også Vårt Land bygger saken på to punkter: Det ene er at Monsen og noen flere mener at selve ekteskapsinstitusjonen er radikalt endret i og med at den også åpner for at folk av samme kjønn kan gifte seg. De mener derfor at deres tidligere samtykke til ekteskap ikke lenger gjelder. Dette har Høyesterett tidligere avvist, idet den har vist til at Monsens ekteskap har nøyaktig det samme innhold som før. Det andre punktet er at registrerte partnere fikk valget om de fortsatt ønsket å være partnere eller om de ville omgjøre partnerskapet til et ekteskap. Mens Monsens folk har ikke fått det samme valget. Her har Monsen et poeng - og den enkleste løsningen på det er kanskje at også de som var gift før 2009 får mulighet til å omgjøre ekteskapet sitt til et partnerskap. Da blir det likebehandling.
Monsen er ute og sykler i sin argumentasjon, som vanlig. For eksempel sier hun: "Det gamle ekteskapet innebar mor, far og felles barn." Neida, det gamle ekteskapet ble faktisk lenge inngått hovedsakelig av par som ikke hadde barn. Og mange fikk heller aldri barn. Hun sier videre at den nye loven har ført til at barn har mistet rettigheter, men hun har fortsatt ikke fått med seg at den også førte til at barn fikk flere rettigheter.
For øvrig er jeg såpass uenig med mye av det Monsen står for at jeg setter pris på at hun fortsetter å kjempe sin tapte sak istedenfor å bruke kreftene på andre områder.
Thursday, October 28, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Min første innskytelse var at det egentlig er bra at NKM tar denne saken helt til topps. Jeg har veldig vanskelig for å se at hun kommer til å få gjennomslag (om saken i det hele tatt blir en sak), noe som potensielt vil gjøre at flere land følger etter med felles ekteskapslov.
ReplyDeleteVi får vel se hva som hender. Om det blir avvist her så er det vel enda en instans og ta denne saken til. I tilfelle så består vel den instansen av ikke bare atister og kristne, så da så.
ReplyDelete