Saturday, September 26, 2009

Dagbladettull om sexpartnere

Dagbladet presterte i går kveld å sette på nett en sak som nettopp var behørig sprøytvarslet i den eminente bloggen Sprøytvarsleren. Det er oppslaget Så mange har du hatt sex med som ikke gir noen fornuftig mening.

Rent matematisk er beregningen enkel: hvis vi ser på dine sexpartnere og multipliserer det tallet med hvor mange sexpartnere dine sexpartnere har hatt, multipliserer med hvor mange disse har hatt igjen osv, vil man få et veldig stort tall. Faktisk kan man få et så stort tall man vil, bare ved å fortsette å multiplisere lenge nok - det er ingen spesiell grunn til å stoppe etter for eksempel åtte ganger.

De matematiske problemene er også enkle. Allerede ved første multiplikasjon gjør man feil, fordi man får med seg selv som en av sexpartnernes sexpartnere. I denne konteksten (som er seksuelt overførbare sykdommer) er det ikke særlig relevant å ta med seg selv mange, mange ganger.

Så tallet, som gir gode overskrifter, gir ingen mening matematisk sett.

I den opprinnelige artikkelen som ble sprøytvarslet, sto det også en morsom opplysning: "Den gjennomsnittlige britiske mannen hevder å ha ligget med ni mennesker, mens kvinner setter tallet til 6,3". Sånt er alltid morsomt. Ethvert heteroseksuelt samleie fører til at gjennomsnittet både for menn og for kvinner øker med (så å si) like mye, så det finnes bare to mulige årsaker til disse tallene:
- menn har mye mer sex med menn enn kvinner har sex med kvinner, og/eller
- menn overdriver og/eller kvinner underdriver antall sexpartnere.

Som helhet blir det ganske artig: britiske menn skryter i denne undersøkelsen av å ha hatt masse homosex.

10 comments:

 1. Anonymous11:58 AM

  en faktor de ikke har tatt med i utregninga er alderen paa din sexpartner.man skulle jo anta at jo yngre han/hun erjo faerre sexpartnere har de hatt....

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:00 PM

  Det er bra at våkne, normalt oppegående mennesker fillerister slett journalistisk arbeid. For ikke å snakke om å filleriste såkalte "vitenskapelige" resultater som ikke henger på grep (selv om de her gjør sine "forbehold"). Og det er bra at dette skjer med holdbar argumentasjon.

  Så takk for at du satte ord på akkurat det samme jeg tenkte når jeg leste artikkelen, herr Smestad.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:11 PM

  Viss du ser på linken deira til den faktiske kalkulatoren, så må du oppgje kor gamal du er og kor gamal sexpartnarane dine er/var sist gong du låg med dei. Sida med testen på har dessutan litt meir informasjon enn Dagbladetartikkelen og inngår i ein infokampanje om kjønnssjukdommar, så alt i alt treng det ikkje å vere så toskete.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:58 PM

  Dagbladet "suger";)

  Mann 47 år med + 800 forskjellige kvinner/sexpartners sprengte den idiot casen her.
  Nei fri meg for denne skitavisen:)

  God helg.

  ReplyDelete
 5. Kampanjen er kanskje ikke "toskete", men bruken av matematikk i kampanjen er det. Er det noen fornuftig grunn til å stoppe etter et bestemt antall ledd? Hvorfor ikke 10? Eller 20? Her virker det som at man har tatt med tilstrekkelig med ledd for å få passende store tall, uten noen mer fornuftig begrunnelse.

  Men naturligvis støtter jeg intensjonen med kampanjen: ha sikrere sex!

  ReplyDelete
 6. Thomas1:20 PM

  Antallet er valgt med tanke på den kjente teorien om "Six Degrees of Separation", som sier at gjennomsnittlig antall steg mellom to mennesker i verden er ca 6. Så det er ingen fornuftig grunn, per se, men det er en grunn.

  Når det gjelder det forskjellige antallet mellom menn og kvinner, har jeg en teori. Jeg lurer litt på hvordan disse undersøkelsene definerer sex. Hvis de ikke definerer det skikkelig, hvis de f.eks. bare spør "hvor mange sexpartnere har du hatt", mistenker jeg at det er forskjeller på hvordan menn og kvinner teller det - de "runder av" usikre tilfeller på forskjellige måter.

  La oss si at to personer møtes på en fest eller på byen. De ender opp til sengs sammen, har oralsex, men kommer ikke så langt som samleie (altså penis i vagina). Dagen etter er de bakfulle og angrer litt på hva de gjorde natten før. Har de hatt sex?

  Jeg tror at i en slik situasjon vil mannen telle kvinnen som en av sine sexpartnere oftere enn kvinnen gjør det. For menn er det ofte status å ha mange partnere, og situasjonen over er sex, så da teller vi den med. Mange, både menn og kvinner, ser desverre på kvinner med mange sexpartnere som noe negativt, og kvinner vil dermed oftere føle litt skam over hva de har gjort, eller antallet partnere de har hatt seksuell kontakt med, og runde situasjonen over ned til "ikke sex". Slik får de et lavere antall partnere uten å måtte lyve av seg noen.

  ReplyDelete
 7. Anders3:30 PM

  Det komiske er at hvis du spør en nesten hvem som helst 25-30 år gammel kvinne om hvor mange sex-partnere hun har hatt, så har hun nesten alltid hatt 6 eller 7. Det rimer imidlertid dårlig med egen og andre menns erfaringer om hvor mye innsats som skal til for å få dem til sengs. Jeg tror det er mye livsløgn og fornektelse ute å går. Det henger nok sammen med frykten for å bli stemplet som horete, vulgær og usømmelig - spesielt jenter imellom.

  Når det gjelder matematikken i den undersøkelsen så er det nettopp bare det - matematikk. Et par ledd ut i nettverket ditt vil nemmelig et stort flertall av de samme menneskene dukke opp igjen og igjen. Og bor du, eller er/var du ungdom/student på et lite sted så er dette innslaget sannsynligvis enda større. Dessuten er det ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom hvor mange partnere du selv har hatt og hvor mange partnere dine partenere har hatt.

  Men, sant nok, regner du mange nok ledd bakover så kan vi alle sannsynligvis skryte av å ha hatt sex med primater for hundre millioner år siden ;) Det gir bare ingen mening.

  Bunnlinja er at det krever uansett bare èn partner for å bli smittet av HIV. Derfor må konklusjonen være at det er viktigere hvem du har hatt sex med, og hvordan du har beskyttet deg, enn hvor mange du har gjort det med.

  ReplyDelete
 8. Anders: jeg er helt enig.

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:02 AM

  Hehe, jeg har kun hatt en partner, min kone har bare hatt en partner. Resultat: 714707 partnere :-) Kanskje de teller antall samleie?

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:30 AM

  Jeg bare tester om det er enkelt å legge inn kommentarer under en blog...

  ReplyDelete