Tuesday, September 15, 2009

Lyspunkter etter ei tung valgnatt

Det var ei tung valgnatt.

For alle oss som mener at Venstres politikk er en god løsning på utfordringene vi står ovenfor, er det veldig trist å se stortingsgruppa redusert til to. Venstres redningsmann på 90-tallet, Lars Sponheim, røk ut av Stortinget, og det er vemodig. I tillegg er det nitrist at den gode miljøpolitikken tapte terreng – i tillegg til at Venstre tapte så mye, gikk også SV tilbake. Og håpet om en borgerlig regjering, bestående av V+KrF+H, er lagt på is inntil videre.

Det er for tidlig å diskutere årsaker særlig grundig. Men det er åpenbart at SV og Aps strategi om å mistenkeliggjøre Venstre i forholdet til FrP, førte fram. Strategien førte blant annet til at Sponheim ble presset til å gi garantier (selv om garantiene ikke uttrykte noe som ikke var kjent fra før), noe som dernest dyttet velgere over til Høyre. Et annet viktig poeng er at meningsmålingene før valget viste Venstre klart over sperregrensen. Velgere som vurderte å gå fra Venstre, forsto derfor ikke at de risikerte å dytte Venstre under sperregrensen, og Venstre mobiliserte ikke ved å male sperregrensen på veggen. Jeg tipper at de 3-4000 ekstra stemmene Venstre trengte ville vært innenfor rekkevidde hvis velgerne hadde innsett at Venstre kunne falle ned til 2 mandater på Stortinget.

Jeg har ikke legning for tungsinn – i hvert fall ikke hvis det ikke er snakk om alvorlig sykdom eller død – og prøver derfor å finne lyspunkter i valgnattas hendelser:

1. Vigrid og Norgespatriotene gjorde et begredelig dårlig valg, til tross for til dels betydelig publisitet. Det tyder kanskje på at det norske folks historiekunnskaper er gode nok til ikke å lefle med så ytterliggående høyrepartier.
2. Venstre har stått rakrygget for miljøvern og for asylretten. Slik prinsippfasthet kan man tjene på i lengden. Og om man ikke tjener på det, er det likevel det rette å gjøre.
3. Oslo Venstre har fortsatt den usedvanlig dyktige politikeren Trine Skei Grande på Stortinget. Venstre har vært verre ute å kjøre før og har kommet tilbake.
4. Oslo Venstre har fortsatt en helt sentral rolle i Oslo bystyre, så det er mye viktig politikk å få gjennom der.
5. FrP har ikke fått en så stor framgang som det så ut til for noen uker siden. Dermed bør det være mulig å få til en forbedret asyl- og innvandringspolitikk uten at man må gå på bekostning av asylretten. Og felles ekteskapslov ligger fast.

Nå står sola opp utenfor vinduet og det er en ny dag. Jeg er glad for at valgkampen er over, svært skuffet over resultatet, men vet at jeg om to, fire og seks år har samlet nye krefter…

4 comments:

 1. Hei. Jeg er ganske fersk som venstremann, men jeg kjenner på akkurat den samme skuffelsen som deg i dag. Jeg deler også mange av konklusjonene. Jeg tror en del velgere glemte faren med sperregrensen, og høyre tok tilbake de velgerne venstre hadde hatt til låns. Men det skal mye til for at de glemmer det til neste valg. Da er jeg trygg på at Venstre vil komme tilbake og igjen sitte med 10-11 mandater på stortinget. Det vil være viktig for høyre å få med seg Venstre, slik at ikke FrP totalt skal dominere et evt. borgerlig flertall i 2013.

  Opp med motet! Venstre har aldeles ikke utspilt sin rolle!http://kristendemokraten.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Vil vel få lov å påpeke at det var tidenes laveste valgdeltakelse siden 1927 og jeg kjenner i hvert fall 2 som ikke stemte hvor 1 av dem var venstre tilhenger. Kanskje det er flere som ikke har orket å stemme og dermed ført til et enda lavere venstre enn det som skjedde med overgangerne.

  ReplyDelete
 3. Anonymous3:57 PM

  Vi får gjeninnføre ekteskapsloven etter neste valg da. Det er en skam at Norge ikke lenger har en ekteskapslov.

  ReplyDelete
 4. Tor Øyvind: ja, men det glemte partiet og omgivelsene også, ikke bare velgerne. Det er irriterende å tenke på at alle meningsmålingene tydet på at Venstre ville komme komfortabelt over sperregrensen. Hvis et par målinger hadde hatt Venstre under sperregrensen, ville det blitt brukt for å mobilisere velgere på slutten. (Men det er da ikke et problem ved neste valg - da blir mange opptatt av å få Venstre over sperregrensen igjen...)

  Matt: Ja, tror det er mange sympatisører for Venstre som har holdt seg hjemme også.

  Anonymous: Jo, vi har ekteskapslov. Jeg er en av dem som har giftet seg etter den loven, så jeg vet det veldig godt. Søk i Lovdata på "Ekteskapsloven", så finner du den.

  ReplyDelete