Saturday, September 05, 2009

Per Sandberg tar feil om overfallsvoldtekter

Per Sandberg har kommet med følgende påstand på TV2: "Alle overfallsvoldtekter de siste tre årene begås av ikke-vestlige innvandrere".

Denne typen påstander kommer det en hel del av i denne valgkampen, og igjen vil jeg få si at journalister generelt gjør en for dårlig jobb med å sjekke slike påstander som politikerne kommer med. Og spesielt denne typen påstander, som er egnet til å sette folkegrupper opp mot hverandre.

faktasjekk.no har faktasjekket denne saken, og funnet ut at Per Sandberg tar feil. Bare ved å gå inn i avisutklipp og så kontakte politiet om de enkelte sakene, har de funnet mange eksempler på at etniske nordmenn har stått bak overfallsvoldtekter.

Jeg håper Per Sandberg holder seg for god til å gjenta denne feilen i resten av valgkampen.

Andre faktasjekksaker:
Siv Jensen er på tynn is når hun sier at Jens Stoltenberg "har satt ... ny norsk rekord i helsekøer".
Erna Solberg har rett når hun sier at SVs løfte om "at det bare skulle være 15 elever pr. kontaktlærer" ikke er innfridd.
Håkon Haugli tar feil når han twitrer at "Torkild Åmland fra Livets Ord, der Enevald Flåten er pastor ("griser vet bedre enn homofile"), kan ta mandat for FRP". Torkil (ikke Torkild) Åmland er ikke fra Livets Ord, men fra Levende Ord (men nå utmeldt), som visstnok ikke har noe med Enevald Flåten å gjøre.

Det mest interessante med denne siste er at det altså er en Twitter-melding som er faktasjekket. Det er opplagt første gang i historien at en norsk avis har gått en twittermelding etter i sømmene for å sjekke om den holder god nok kvalitet. Twitter har på kort tid gått fra å være et medium som ble latterliggjort for å bestå av "jeg spiser lapskaus"-meldinger, til å være et medium som politikere bruker bevisst og som journalister tar seriøst.

Håkon Haugli har, som nevnt tidligere i denne bloggen brukt ordet "freakshow" om Abid Rajas dialogmøter. Ting kan tyde på at han altså har et mer løssluppent forhold til twitter enn det Bergens Tidende (som står bak faktasjekk.no) legger opp til.

No comments:

Post a Comment