Friday, September 11, 2009

Tallbløff fra Stoltenberg (Dagbladet faktasjekker litt)

Jeg har skrevet flere innlegg om Bergens Tidendes Faktasjekk, men har ikke fått med meg at også Dagbladet, på sitt forsiktige vis, har hatt en faktasjekk gående. Den første saken kom 21. august, om at Siv Jensen overdrev om en sykepleiers bomutgifter, den andre kom 31. august, om at Siv Jensen bløffet om bensinavgiften. Den foreløpig siste kom i går, om at Jens Stoltenberg bløffer om arbeidsledigheten i Sverige.

Sammenliknet med Bergens Tidendes faktasjekk står dette knapt til bestått. Tre saker på nesten fire uker er ikke mye. Bergens Tidende har dessuten vært ivrige på å etterspørre tips, blant annet på Twitter, for å få flere saker å sjekke. Og Bergens Tidende har skilt selve "dommen" fra undersøkelsene. Bergens Tidende bruker dessuten mer edruelig språk - i Bergens Tidende tar du i verste fall "feil", mens i Dagbladet "bløffer" man.

Siden sist har faktasjekk.no påpekt at Per Olaf Lundteigen uttaler seg misvisende når han sier at "Det er en hel kortslutning at pengene går fra byen og ut. De går selvsagt utenfra og inn til byen". Og Abid Raja twitret misvisende når han twitret at "Frp vil selge Statoil". (Sannheten er at FrP vil at Norge skal selge seg ned i Statoil.)

No comments:

Post a Comment