Tuesday, September 08, 2009

Venstre foreslår tiltak for kulturen - SV nøler

I Aftenposten i dag foreslår Venstres Trine Skei Grande tiltak for å få mer penger til kulturen - og da først og fremst mer private midler, fordi det er et problem at kunst og kultur i så stor grad er avhengig av statlige midler. "Vi må se på muligheten for gaveforsterkningsfond, som dem man har på forskningsfeltet", sier hun. Gunstige skatteordninger er også en idé: "I USA har de sterk tradisjon for det. Metropolitan Museum of Art ville ikke hatt så mye privat støtte som de har, dersom skatteordningene ikke var så gode."

Flere partier sier seg positive til forslaget, mens Trond Giske ikke helt ser ut til å ha forstått forslaget. Men mest interessant er det hva SVs May Hansen sier, med veltrimmet ideologisk ryggmargsrefleks: "I land hvor det private støtter, ser man at de støtter det som lønner seg, altså den kommersielle kulturen".

Jeg har allerede tipset faktasjekk.no om dette utsagnet fra SV. Det skulle være morsomt å se hva slags grunnlag de har for påstanden. Jeg har vært på massevis av sære museer og utstillinger rundt om i verden som har vært støttet av private, uten at de har vært så innmari kommersielle. Og også i Norge har vi jo allerede en del privatstøttede arrangementer og museer. For eksempel ville verken det ombygde Munchmuseet, musikkfestivalen GranittRock eller vernebygget for Domkirkeruinene på Hamar vært gjennomført uten støtte fra private. Ingen av disse er noen kommersiell suksess - men de er suksesser likevel.

No comments:

Post a Comment