Saturday, September 19, 2009

Yrkesforbud for fotballspillere

Det har vært snakk om at fotballspillere fra konkursrammede fotballklubber vil stå arbeidsledige lenge på grunn av fotballens overgangsregler.

Det er et selsomt innlegg om saken i Aftenposten i dag. Stig-Ove Sandnes fra NFF skriver, under tittelen "Ikke yrkesforbud for fotballspillere", blant annet at "Dersom spillere i en Tippeligaklubb blir fristilt fra sine arbeidskontrakter som følge av en konkurs, kan de fritt tegne ny kontrakt og motta lønn fra ny klubb. [...] Fotballens regelverk regulerer når en spiller kan gis tillatelse til å spille kamper for en ny klubb. For profesjonelle spillere kan slik tillatelse bare gis i ett av overgangsvinduene, som for Norge er 8. januar - 31. mars og 1. august - 31. august."

Hvis jeg har forstått det riktig, betyr dette altså at spillere gjerne må ta seg jobb i en ny klubb, "og motta lønn", men de får ikke spille kamper. Det blir som å si til en arbeidsledig snekker at "du får gjerne tegne kontrakt med et snekkerfirma og motta lønn fra dem, men snekre får du ikke lov til".

Det kan sikkert tenkes situasjoner hvor en klubb har lyst til å ansette en spiller og la ham gå i månedsvis uten at han får spille (spesielt hvis det skjer på slutten av en sesong, slik at spilleren blir med på vintertreningen), men som generell ordning virker det noe sært. I verste fall kan spillere bli gående en halv sesong uten å kunne arbeide.

No comments:

Post a Comment