Thursday, September 03, 2009

Høybråten tar feil om aktiv dødshjelp

faktasjekk.no fortsetter sitt gode, journalistiske arbeid - det som alle andre redaksjoner også burde gjort: nemlig å sjekke om politikerne bruker sanne argumenter. Uten god journalistikk på dette området, vil politikken forfalle, fordi politikerne i større og større grad vil finne på argumenter.

Det er forresten morsomt å se at faktasjekk har etterspurt Venstre-sitater, men foreløpig er Venstre underrepresentert. Betyr det at Venstre sjelderen enn de andre partiene kommer med tvilsomme påstander? (Oppdatering: senest i dag kl. 14.21 kom følgende Twitter-melding: "faktasjekk vi ligger etter skjema på Venstre-sjekking, og trenger tips fra dere: Har ikke Sponheim eller andre sagt noe dere reagere på? #faktasjekk".)

Dagfinn Høybråten er motstander av aktiv dødshjelp på religiøst grunnlag, og det er en ærlig sak. Men når han prøver å argumentere også ut fra andre argumenter, skjærer det seg. Han har i sin blogg påstått at "Den viktigste enkeltårsaken pasienter oppgir for å be om aktiv dødshjelp er angsten for å ligge andre til byrde". Faktasjekk har sjekket om dette stemmer, og det viser seg at Dagfinn Høybråten tar feil. Ingenting tyder på at dette er den viktigste enkeltårsaken.

Andre saker:
Dagfinn Høybråten har rett når han sier at "Jeg var en av de som gikk ut under krigen og ga klart uttrykk for et slikt synspunkt".
Bård Vegar Solhjell har rett når han sier at denne regjeringen har gitt "Klårt større vekst i løyving til forsking enn forrige regjering".
Torstein Dahle er på tynn is når han på spørsmål om hvorfor Norge har klart seg bra gjennom finanskrisa svarer at "Vi har sendt hjem en del polakker og baltere som jobbet her. Til dels med ufine metoder". (Ingen har blitt "sendt hjem".)
Kristin Halvorsen har rett når hun sier at "Frp mener det ikke skal brukes én offentlig krone på SFO".

3 comments:

 1. Come off it . . .
  Du forventer ikke at overtropartiet og dets prester skal ha rett i noe??

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:56 AM

  Norge har en form for aktiv dødshjelp.
  Ligger en i respirator og det er ikke noe
  håp spør noen ganger leger pårørende om
  den skal slåes av.Blir svaret ja ebber
  livet ut umiddelbart eller på noen få min.  JILL

  ReplyDelete
 3. JILL: Dette ville jeg kalle passiv dødshjelp.

  Det er et skille mellom å slutte med å gi livreddende behandling og det å gi behandling som fører til at pasienten dør.

  ReplyDelete