Wednesday, September 09, 2009

En stemme til Rødt er en stemme til Solberg?

Det er vanskelige dager for potensielle Rødt-sympatisører i Oslo og Hordaland. (I resten av landet er Rødt for langt unna mandat til at en stemme på Rødt kan få noen effekt.) I både Oslo og Hordaland kjemper Rødt om mandat - men de har stort sett vært ute av Stortinget på lokale målinger både i Oslo og Hordaland. En stemme til Rødt kan derfor fort være en bortkastet stemme, mens stemmer til partier som er over sperregrensen i det minste blir med når man skal regne ut hvem som skal få utjevningsmandater.

Derfor kunne det vært fristende å komme med en tabloid påstand om at en stemme til Rødt er en stemme til en borgerlig regjering (fordi du har kastet bort en stemme som ellers kunne vært gitt SV eller noe sånt).

Men jeg skal holde meg for god til det. I denne valgkampen har det vært skrekkelig mange meningsløse påstander av den typen: "En stemme til SV er en stemme til Ap", "En stemme til Venstre er en stemme til FrP", "En stemme til FrP er en stemme til Ap". Og så videre.

Min mening er klar: En stemme til et parti er en stemme til det partiet. Partiet har et program og det har en partiledelse, og partiledelsen vil gjøre sitt ytterste for å få gjennom det programmet. Din stemme er et verktøy partiledelsen kan bruke for å få gjennom programmet. Er du enig med Rødt, bør du derfor stemme på Rødt - det er det som gir mest mulighet til å få gjennom Rødts politikk.

Og tilsvarende: mener du at både miljøvern og verdiskapning er viktig, og er du enig med organisasjonene som har kåret Venstre som et av de beste partiene både innen miljøvern og innen verdiskapning, bør du stemme på Venstre. En stemme til Venstre er en stemme til Venstre, og vil styrke mulighetene til å få gjennom Venstres politikk.

(Rødt på vippen garantist for rødgrønn regjering skriver VG i dag. Likevel prøver Rødt å påstå at de vil ha innvirkning på politikken. Det hadde vært morsomt å få vite i hvilke konkrete saker de vil være på vippen og kunne påvirke Ap+SV+Sp i enda rødere retning.)

Oppdatering: På twitter leser jeg: "Sigrun_ Kjenner flere som ønsker å stemme @Raudt, men er usikre på om det "lønner seg" og de burde stemme @SVparti i stedet." Det bekrefter vel den første setningen i dette innlegget...

No comments:

Post a Comment