Thursday, August 06, 2009

Endelig sannhetens øyeblikk

Farsen om kirkens medlemsregister fortsetter. Helt siden den vanvittige ideen om å opprette registeret ved å ta utgangspunkt i folkeregisteret og fjerne de man visste ikke var medlemmer, har titusener av nordmenn vært "medlemmer" mot sin vilje. Organisasjoner som Human-Etisk Forbund måtte senere bidra med sitt medlemsregister for å få luket vekk en del som definitivt ikke skulle ha vært med.

Nå får endelig alle ikke-medlemmer som er med i registeret beskjed om det, i forbindelse om at det sendes ut valgkort knyttet til menighetsrådsvalg til alle som er registrert. Og det fører til reaksjoner: "Kirken nedringt av rasende ikke-medlemmer" er en overskrift i VG.

"Mange blir så provoserte over at de står oppført som medlemmer at de kaster seg på tråden til næreste prostikontor, og gir personen i andre enden det glatte lag", skriver VG. Det blir naturligvis å rette baker for smed. Men det er naturlig at man blir provosert over at et livssynssamfunn har tatt seg den frihet å jukseinnmelde folk som ikke vil ha noe med det å gjøre.

Avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet sier at "Mange tror at kirken får større økonomisk støtte som følge av at folk står feiloppførte. Dette er en myte vi prøver å avlive." Det er sikkert ikke så lett - for det er ikke helt feil. Riktignok får kirka en sum over statsbudsjettet som ikke avhenger av medlemstallet, men de andre organisasjonene (som Human-Etisk Forbund) får støtte pr medlem som tilsvarer den støtta kirka får pr medlem. Altså får HEF mindre penger jo flere "medlemmer" kirka har. Etter hvert som medlemsrotet ryddes opp i, må det enten bevilges mer penger totalt eller kirka må få mindre.

Det skal bli spennende å se hvor mange rettelser som kommer nå. HEF antyder at 100.000 nordmenn kan være feilaktig oppført i kirkas medlemsregister. Selv om dette er riktig, vil neppe alle forstå at dette valgkortet de får innebærer at de må gjøre noe aktivt for å bli strøket fra rullene - mange vil sikkert bare kaste det fordi det ikke angår dem. Men at det kan bli flere strykninger enn de 5.000 Kirkerådet tipper på, skal vi ikke se bort fra.

2 comments:

 1. Anonymous5:12 PM

  Du skriver: "Men det er naturlig at man blir provosert over at et livssynssamfunn har tatt seg den frihet å jukseinnmelde folk som ikke vil ha noe med det å gjøre."

  Dette er da en juksepåstand fra din side?

  Det var ikke Kirken som vedtok å legge Folkeregisteret til grunn som utgangspunkt for medlemslisten i 1998. Det var Regjeringen.

  Videre var det Regjeringen som unnlot å følge opp sitt eget vedtak, ved å sikre kvalitetssikring av registeret.

  Giske har meget tydelig erkjent at dette har vært de ulike Regjeringers ansvar, inkludert hans egen. Altså ikke Kirkens ansvar.

  Kirken selv flere ganger påpekt behovet for å rydde opp i registeret. Kirken har altså ikke selv ønsket disse feilene.

  Til og med Humanetisk Forbund gikk klart ut i 1999 og advarte Regjeringen mot å legge ansvaret på datakvaliteten i medlemsregisteret til Kirken selv. De mente Departementet hadde det åpenbar ansvaret.

  Flott at det nå ryddes opp. Kjedelig at ulike regjeringer ikke har fulgt opp eget vedtak, eller etterkommet Kirkens anmodning om å få gjennomført opprydningen.

  ReplyDelete
 2. Hei, Anonymous!

  Jeg forstår ikke helt hvordan du kan skille mellom Regjeringen og Kirken på denne måten, så lenge vi har statskirke? Flertallet i regjeringene som har vedtatt dette, har vært statskirkemedlemmer - ikke som en tilfeldighet, men fordi grunnloven sier det.

  Naturligvis er det riktig at det ikke er Kirkemøtet eller Bispemøtet eller andre såkalt "indre" organer i kirken som har vedtatt måten å gjøre det på, men det er uansett et overgrep fra statskirken som det nå blir bedring på.

  ReplyDelete