Sunday, August 09, 2009

Hva skal være lov?

Det er godt at Sosialistisk Ungdom er aktiv i spaltene rundt omkring for å minne meg på hvorfor jeg ikke stemmer på sosialistiske partier.

I Rogaland har en FrP-representant tatt til orde for å oppheve forbudet mot sexkjøp. Stavanger Sosialistisk Ungdom svarer, ifølge Aftenbladet med spørsmålet "Mener Frp det er en menneskerett å kjøpe sex?"

Riktignok fortsetter SU med noen påstander om at sexkjøpforbudet har gjort situasjonen bedre for de prostituerte, motsatt FrPs (og de prostituertes) påstand. Men det er dette første spørsmålet jeg henger meg opp i her.

Kort sagt: Mener Sosialistisk Ungdom at det bare er handlinger som er "menneskerett" som skal være lov her i landet? Da får vi lov til å spise, sove, ha familie, drive med religion og ytre oss. Vi får oppdra våre egne barn. Men får vi gå på kino? Lese bøker? Det er uvisst.

Naturligvis drar jeg det ut i parodien, men grunnholdningen er der. Diskuterer man butikkenes åpningstider, spør sosialistene "Må man virkelig handle på lørdager etter klokka 18?" (tilfeldig valgt tidspunkt). "MÅ man virkelig drikke øl etter klokka 02 om natta?" "MÅ vi virkelig ha politisk reklame på TV også?"

Man får en følelse av at ting ikke skal være tillatt hvis man ikke kan argumentere godt og grundig for at det er absolutt nødvendig at det er tillatt. Det er den helt motsatte grunnholdningen av det et liberalistisk innstilt menneske vil ha. Liberalister vil si at "default-verdien" er "tillatt". Skal man forby noe, skal man ha skikkelig gode grunner for det. (Et sosialliberalt parti som Venstre vil naturligvis forby en masse ting som skader andre mennesker, for eksempel, men ikke uten gode begrunnelser.)

Å diskutere om sexkjøp er en menneskerett er en avsporing når man holdt på å diskutere om det bør være forbudt. Poenget er om et forbud mot sexkjøp tjener noen hensikt. Her har vel Venstre vært skeptiske - og dessuten vært veldig opptatt av at man - når man først vedtok forbud - burde ha en hel liste med tiltak klar for de som mistet levebrødet sitt. Venstre hadde nemlig ingen illusjoner om at arbeidsledige prostituerte uten videre kunne gå på RIMI og få jobb i kassa der den dagen sexkjøp ble forbudt.

Men som grunnprinsipp: mange ting som slett ikke er en "menneskerett" bør likevel være tillatt...

4 comments:

 1. Anonymous11:16 AM

  Bra innlegg. SU er flinke med sine hersketeknikken, men det gjelder å avsløre de og slå tilbake! :-)

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:22 PM

  Et lite spørsmål til deg. Hvor lang tid bruker du på bloggen din hver dag? Håper uansett at får litt tid til andre ting, som å gå i naturen, være sammen med venner osv. Og ikke bare sitte hjemme i din hule å kalle alle mennsker for homse hatere..
  Kom over bloggen din tilfelig, og etter å lest noen av innleggene dine, så er vel kvaliteten av dette slik som hører hjemme på nettforumet til paradice hotel ol.

  ReplyDelete
 3. Takk for kommentarer!

  Simen: Den mest håpløse retorikken må det ihvertfall gå an å gjøre oppmerksom på...

  Anonymous: ikke altfor lang tid - jeg kan berolige deg med at jeg bruker bra med tid på å gå turer i naturen, bade, være sammen med venner og mye annet. Og jobbe, ikke minst. Og jeg har aldri i mitt liv kalt alle mennesker for homsehatere (eller "homse hatere").

  Kvaliteten kan naturligvis variere fra innlegg til innlegg, men ser du kommentarene, ser du at mange synes det er interessant det jeg skriver, og da er jeg fornøyd.

  ReplyDelete
 4. Spør kunnskapsministeren om sexkjøp eller andre ting du er opptatt av! PÅ www.bardvegar.no NÅ eller delta i live spørretime på bloggen hans i morgen, tirsdag 11.08, mellom 12.30 og 13.30

  ReplyDelete