Tuesday, August 25, 2009

Valgduell Groruddalen: Lokk over E6

Groruddalen har rundt 165 000 innbyggere og ville vært Norges fjerde største by hvis den skilte seg ut fra Oslo. I kveld gikk den tradisjonelle valgdebatten av stabelen - arrangert av Akers Avis og Groruddalen Miljøforum. Alle sju nåværende stortingspartier var representert, i tillegg til Rødt og Pensjonistpartiet. Deltakerne var: Truls Wickholm (Ap), Heidi Nordby "Vampus" Lunde (H), Andreas Behring (SV), Ombir Upadhyay (FrP), Even "Jeg ønsker å bli en veldig god 2. vara" Westerveld (KrF), Ola Elvestuen (V), Elin Volder Rutle (Rødt), Margaret E. Hillestad (Sp) og Einar Lonstad (PP).

Første tema var lokk over E6, som overraskende nok ikke er realisert enda, til tross for at et flertall av partiene er for - ihvertfall i slike møter. Det handler altså om å legge "lokk" over E6 innover mot byen, slik at man kan redusere støy- og støvplagene. Ap startet ærlig med å si at dette "har vi ikke fått til", til tross for at ambisjonen hadde vært å få det klart raskt. Lokket over E6 ligger langt ute i Nasjonal Transportplan. Ap mente at private aktører måtte på banen for å få framskyndet finansieringen, men ble arrestert av KrF, som spurte om når Ap hadde begynt å stole på private aktører for å få til statlige prosjekter. (1-0 til KrF) Rødt kastet seg på, og var overrasket over at Ap ville ha private aktører til å bygge lokk: "Dette er offentlig ansvar."

Venstre understreket at dette er en statlig vei, og at staten må starte planleggingen av lokket. "Dere har sittet i fire år og har ikke påbegynt planleggingen." Dette ville ikke Sp være med på, som mente at Oslo kommune selv måtte bestemme utformingen av lokket. Det ble masse fram og tilbake mellom partiene om det er staten eller Oslo kommune som skal starte planleggingen når en riksvei skal ombygges. Sp advarte dessuten mot private løsninger, som ville bidra til fortetning.

Høyre mente at de var det eneste partiet som har sine ord i behold i saken om lokk over E6, for Høyre har hele tiden vært tydelige på at de har prioritert andre ting.

(mer i neste innlegg)

No comments:

Post a Comment