Sunday, August 30, 2009

Norske veier er bedre enn Botswanske!

Faktasjekk.no fortsetter sine undersøkelser av politikernes påstander.

I en valgkampbrosjyre har Høyre prestert følgende spørsmål: "Visste du at veistandarden i Norge er dårligere enn i Botswana?"

Høyre har basert seg på en relativt mangelfull spørreundersøkelse, mens faktasjekk.no blant annet slår fast at i Botswana er noe sånt som 60 % av veiene uasfalterte, mens det samme tallet i Norge er cirka 20 %.

Det er pinlig når politikerne blir tatt i såpass grove feil. Og som faktasjekk.no også påpeker: påstanden om at Botswanas veier er bedre enn de norske er såpass overraskende at det burde ha vært sjekket nøyere av Høyre.

Andre nyheter fra faktasjekk.no:
Liv Signe Navarsete snakker sant når hun sier om landbruket at "I de syv årene [hvor Senterpartiet har vært i regjering] har inntektene økt med til sammen 8,9 milliarder. De andre 13 årene har inntektsmulighetene blitt redusert med en halv milliard".
Dag Terje Andersen tar feil når han sier at "Fra 2006 til i dag er første gang i historien at andelen uføre ikke har økt".
Jens Stoltenberg snakker delvis sant når han sier at "Nå har vi altså avskaffet soningskøen, det er praktisk talt ingen som står og venter på å sone".
Jens Stoltenberg farer med misvisende påstander når han sier at "Klimagassutslippene går ned".

Hvorfor sjekkes KrF, Rødt og Venstre i mindre grad enn andre? Vel, kanskje de rett og slett i mindre grad enn de andre partiene kommer med påstander som noen finner verdt å tipse faktasjekk.no om? Det står ihvertfall ikke på viljen der i gården - for noen timer siden twitret faktasjekk.no følgende: "over helgen skal vi ha fokus på de vi ikke har sjekket til nå/sjekket lite: KrF, Rødt. Venstre. Hva vil du ha sjekket? mail faktasjekk@bt.no"

No comments:

Post a Comment