Tuesday, August 25, 2009

Valgduell Groruddalen: Alnabruterminalen og Huken

Neste sak: Alnabruterminalen. Den gedigne terminalen på Alnabru skal utbygges ytterligere, og det er et spørsmål om hvordan hensynet til terminalen skal kunne samordnes med hensynet til å få Alnaelva opp i dagen igjen. (Den ligger i dag i rør deler av veien fra Grorud til havet.)

H var helt uklare på hva de vil prioritere - vil åpne Alnaelva men også ha terminal. PP mente at en kombinasjonsløsning burde være mulig hvis man utlyste en konkurranse. SV, KrF og Rødt mente at elva måtte prioriteres, mens Ap la mest vekt på terminalen. FrP mente at åpning av elva hele veien var "umulig og urealistisk". Venstre mente at elva var det viktigste, og at vi må få på plass elv gjennom terminalområdet med naturlig fall.

Etter pause ble det spørsmål fra salen. Et av spørsmålene handlet om Huken. Dette er et mye omdiskutert og forurensende pukkverk som ligger i marka ved Grorud/Ammerud, og som blant annet Venstre lenge har kjempet for å få nedlagt. Pukkverket medfører blant annet omfattende ødeleggelser i skogen samtidig som det er mye tung trafikk i boligområdene rundt pukkverket. Nå bedriver Oslo Vei planlegging av en utvidelse, til tross for at pukkverket rammes av Markaloven.

Ap signaliserte at de støtter Markaloven og vil nedlegge Huken. De mener at ballen ligger hos byrådet i Oslo. H støttet seg på uttalser fra Erling Lae om at Markaloven gjør det umulig å fortsette med Huken. FrP vil ha folkeavstemning i området (!). Og Venstre, Rødt, Sp og PP vil stenge Huken. Problemet er at partiene (med unntak av Venstre og et eller to partier til) har en lei tendens til å si en ting på møter i Groruddalen og gjøre noe annet i Oslo bystyre.

Det var også et spørsmål om bergveggen ved Ravnkollen i Bergensveien, hvor byrådet har vedtatt å sikre den rasfarlige veggen med gjerde, noe som ødelegger det estetiske inntrykket. Det var tydelig at ingen av politikerne i panelet kjente saken, men både Venstre og Rødt lovet å se på saken. Rødt gikk så langt som å si at de ville kreve å få saken til bystyret. (Denne bergveggen ligger for øvrig bare et par steinsprang fra der jeg bor. Jeg liker veggen.)

Dagens verste kommentar kom fra Sp - den var forhåpentligvis ikke så ille ment som den var sagt: "Det er på tide med passkontroll på grensen for å stoppe østeuropeiske bander - og da snakker jeg om bander og ikke skikkelige folk som oss."

Det var et morsomt møte - selv om det ikke fullt ut levde opp til påstandene på reklameplakatene for møtet: "DISKUSJON - FART - SPENNING". Men det er godt å få lokale Groruddalensaker debattert - det er som nevnt snakk om et område med folketall som Stavanger. At diskusjonen til tider blir litt vel lokal, er vel til å leve med.

Som totalt inhabil observatør kan jeg konkludere med at Venstre vant duellen på innhold, mens Senterpartiet hadde en dårlig dag. Arbeiderpartiet hadde problemer med å forsvare alt regjeringen ikke har fått til, men forsøkte etter beste evne å skyve ansvaret over på byrådet - selv for manglende riksveiutbygging. Og som en helt useriøs sluttkommentar: Ola fikk for en gangs skyld ikke prisen for kjekkeste debattant.

(På stand for Venstre nylig snakket jeg med en person som nektet å stemme på et parti på grunn av partilederens utseende. Jeg kan berolige med at jeg ikke tok slike hensyn da jeg stemte.)

No comments:

Post a Comment