Et av de store enigmaer i dette valget er hva Fremskrittspartiet egentlig mener om den felles ekteskapsloven som ble vedtatt i fjor sommer.
I partiprogrammet står følgende kryptiske beskjed: "Endringene i diverse lover gjort i 2008, kjent som ”Ny ekteskapslov”, må evalueres. Av hensyn til barnas rett til å kjenne, vokse opp med og få omsorg av sine fedre mener vi at lesbiske ikke skal kunne få kunstig befruktning."
En evaluering innebærer gjerne at man vurderer om tiltaket har hatt den ønskede effekten. Den ønskede effekten av felles ekteskapslov er å likestille homofile med heterofile og sikre barns rettigheter på en del områder. Hvordan en evaluering av denne loven skal kunne foretas etter bare et par års virkning, er vanskelig å se.
Den ytterliggående kristne nettsiden kristenfolket.no har stilt en del spørsmål til stortingsrepresentantene, hvorav et er "Vil du ha omkamp om ekteskapsloven i kommende periode?" Til dette spørsmålet svarer Siv Jensen ja, i likhet med alle andre av partiets stortingskandidater som har svart på spørsmålet. Innebærer dette at evalueringen allerede er gjort - eller mener de bare den kunstige befruktningen når de svarer slik?
I en radiodebatt svarte Per Sandberg på dette, ifølge gaysir: "Når vi skriver evaluere så er det fordi vi ønsker kvalitet på handlingsprogrammet vårt. Men i en evaluering så er det klart etter det som kom frem på vårt landsmøte i løpet av helgen, at det innebærer at vi kommer til å reversere de vedtak som er gjort i den eksisterende ekteskapsloven."
Leder i FpU, Ole A. Vanebo, derimot, sier at "Det står i det nye programmet at de skal evaluere, og da synes jeg at de bør holde hodet kaldt og vente på konklusjonen av evalueringen før de uttaler seg". (Igjen ifølge gaysir).
I denne sammenhengen er det morsomt å se hva Jan Harsem i Nordisk nettverk for ekteskapet sier til Vårt Land: "Dersom Vanebos politikermetode skulle sette standard, så var ikke partiprogrammene verdt trykksverten de er skrevet med. Vanebo unnslår partiets programformuleringer knyttet til felles ekteskapslov - og har påført seg selv et kraftig troverdighetsproblem." Etter at denne kommentaren falt har altså Siv Jensen på egen hånd flikket på partiprogrammet og vist at Harsem har rett: FrPs programformuleringer er faktisk ikke verdt trykksverten de er skrevet med.
Men altså: Programformuleringen kan tyde på at Fremskrittspartiet ikke har bestemt seg i saken om felles ekteskapslov, og at de vil ha en evaluering for å se hvordan den faktisk virker. Men de ledende politikerne i partiet har allerede bestemt seg, og ønsker å oppheve loven.
Det er altså all grunn til bekymring for velgere som har lyst til å stemme FrP men også har lyst til å gifte seg med en av samme kjønn.
Saturday, August 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja, det er ikke så himla stor forskjell på at en troende muslim på Grønland sier "vi liker ikke slikt" til homofile og at en FrP-politiker (ofte en troende kristen) indirekte sier det... forskjellen ligger i at sistnevnte sitter med mer makt til å få gjennomslag.
ReplyDeleteHei Bjørn Smestad! Du kommenterer ikke helt presist... Dersom Vanebo hadde fått gjennomslag ville FrP ikke ha stått for sitt eget program. Poenget er at Siv Jensen har bekreftet at programmet som ble vedtatt av landsmøtet i mai skal gjelde. Vi har skrevet flere saker om dette på wwww.bevarekteskapet.no. Beste hilsen Jan Harsem
ReplyDeleteHei, Jan Harsem.
ReplyDeleteDet er godt å høre at Siv Jensen har bekreftet at programmet skal gjelde (i dette tilfellet, om altså ikke i saken om aktiv dødshjelp) - jeg regner med at det betyr at det skal være en reell evaluering av loven og at Per Sandbergs kommentarer er forhastede?
Har du noen innsikt i hva en slik evaluering vil bestå i?
Og: kan du forklare nærmere hvor jeg er upresis?
Jeg har lest partiprogrammene til de partiene som vil reversere reformen felles ekteskapslov. FrP har programfestet mer enn det du referer:
ReplyDelete- Vi er av den oppfatning at et barn får den beste oppveksten ved å vokse opp med foreldre av ulikt kjønn, og ønsker derfor å begrense homofiles adgang til adopsjon.
- Endringene i diverse lover gjort i 2008, kjent som "Ny ekteskapslov", må evalueres.
- Av hensyn til barnas rett til å kjenne, vokse opp med og få omsorg av sine fedre mener vi at lesbiske ikke skal kunne få kunstig befruktning.
- Kunstig befruktning skal være en offentlig finansiert rettighet som forbeholdes heterofile par som lever i stabile parforhold, og som av helsemessige grunner har problemer med å få barn.
Ja, det er sant at alle disse formuleringene handler om ekteskapsloven. Det er mulig du har et poeng i at det er "upresist" å ikke nevne alle fire.
ReplyDeleteMen mitt spørsmål er altså hva som ligger i at loven må "evalueres". Ut fra hvilke kriterier? Hvem skal stå for evalueringen? (Ofte overlates slike evalueringsoppdrag til forskere.) Og: mener FrP at man bør reversere loven, eller "bare" nekte lesbiske kunstig befruktning og "begrense" homofiles adgang til adopsjon?
(Det er for øvrig uklart for meg hvorfor heterofile fortsatt skal få kunstig befruktning (med donor), hvis de mener at barn bør få kjenne, vokse opp med og få omsorg av sine fedre.)