Saturday, August 01, 2009

Hvilket parti er feigest?

Jeg synes det er feigt av Venstre og Fremskrittspartiet å ikke ta stilling til EU-saken. Både Venstres "vi synes ikke den saken er aktuell nå" og Fremskrittspartiets "velgerne skal bestemme uansett" er konsekvensen av at man ikke tør å ta et standpunkt.

Men tross alt skal det mye til at det blir en skikkelig EU-debatt de nærmeste fire årene. Derimot vet vi at vi skal ta stilling til datalagringsdirektivet og oljeutbygging i nord. Dette er spørsmål som Arbeiderpartiet skal være med på å avgjøre relativt snart, og dermed er det feigt at de ikke tar standpunkt før valget. (All ære til Senterpartiet, som i dag varsler at de ønsker at Norge skal reservere seg mot datalagringsdirektivet.)

Arbeiderpartiet håper sannsynligvis at de på denne måten skal klare å sanke stemmer både fra miljøbevisste folk og fra de i Nord-Norge som ønsker oljeindustriens økonomiske velsignelser. Men resultatet kan forhåpentligvis bli det motsatte: at begge gruppene heller velger partier som har tatt stilling. Og tilsvarende vil de som er opptatt av datalagringsdirektivet forhåpentligvis velge seg partier som har flagget standpunkt.

Det finnes helt sikkert flere eksempler på sentrale saker som skal avgjøres de nærmeste fire årene, men hvor noen partier ikke har turt å ta stilling. Kom med eksemplene i kommentarfeltet!

2 comments:

 1. Anonymous8:47 PM

  FRP er eneste parti som har tatt stilling til
  EU.Det er klart ja.Venstre er ett vingleparti.
  vill ikke i Rgjering med hverken Høyre eller
  AP.Meningsmålingen viser at partiet kan miste
  representanter på Stortinget.

  JILL

  ReplyDelete
 2. "JILL": Jeg tror du må sjekke partiprogrammene litt nøyere. FrP har ikke tatt stilling til EU. De skriver: "Det norske folk har to ganger sagt nei til norsk EU-medlemskap, og vi vil respektere denne folkeviljen. Det eneste som eventuelt kan endre dette, er resultatet av en ny folkeavstemning. I debatten for eller mot medlemskap stilles våre folkevalgte fritt, og de likebehandles uavhengig av standpunkt. Våre folkevalgte vil lojalt følge opp resultatet av en eventuell ny folkeavstemning."

  Derimot er det flere andre partier som har tatt standpunkt - se for eksempel SVs program eller Høyres program.

  Det er for øvrig heller ikke riktig at Venstre er et "vingleparti", og Venstre har ingenting imot å gå i regjering med Høyre. Som kjent har Venstre vært i regjering med Høyre tidligere.

  ReplyDelete